8 redenen om een adviseur van buiten in te schakelen
Elke onderneming heeft soms behoefte aan een paar ogen van buitenaf. Je kunt dan een bedrijfscoach inschakelen, een bedrijfsmentor of een bedrijfsadviseur. Maar wat doet eigenlijk de Raad van Advies (RvA)? De Raad van Advies functioneert als een klankbord voor de directie en geeft ook ongevraagd advies.
Om de toegevoegde waarde van een RvA voor jouw bedrijf in te kunnen schatten geven we je 8 redenen om zo’n adviseur van buiten in te schakelen.
1) Een kritische blik
Een RvA opent ogen en voorkomt bedrijfsblindheid. Het houdt je als ondernemer/DGA/directie scherp. Zo spreekt een RvA de DGA of directie ook aan op hun eigen houding en gedrag.
2) Koers houden
Operationele zaken eisen geregeld alle aandacht op. Het uitstellen van strategische zaken is een voor de hand liggende optie (die wachten immers wel tot morgen). Een RvA is je stok achter de deur om wél tijd en aandacht te besteden aan deze zaken, zodat je je koers waarborgt.
3) Klankbord en feedback
Als mkb-ondernemer sta je er vaak alleen voor. Wellicht mis je een klankbord dat je van feedback kan voorzien. Een RvA vervult deze belangrijke functie in de ondersteuning en ontwikkeling van jou als ondernemer, DGA of directie.
4) Pijnpunten blootleggen
Over moeilijke zaken, zeker met een persoonlijke dimensie, heeft men het liever niet. De RvA heeft dan de belangrijke rol om deze pijnpunten bloot te leggen en het bespreekbaar te maken.
5) Gegronde besluitvorming
De RvA speelt ook een rol bij beslissingen en veranderingen in het bedrijf. De raad neemt wederom geen eindbeslissingen, maar laat wel goedkeuring (of afkeuring) blijken. Het is daarbij van belang dat de adviesleden een onafhankelijke rol hebben.
6) Overweg met feedback
Het toelaten van de RvA als outsiders, die je gevraagd en ongevraagd van feedback voorzien, kan in het begin lastig zijn. Hiermee leren omgaan helpt om enerzijds het maximale uit de adviesraad te kunnen halen en anderzijds om beter om te gaan met feedback. Of het nu buiten het bedrijf is of daarbinnen.
7) Legitimiteit
Een RvA geeft ook vertrouwen richting anderen. Bijvoorbeeld jouw team en klanten, maar ook andere belanghebbenden zoals externe financiers. De ondersteunende rol die de RvA heeft bij de strategie en de continuïteit van de onderneming fungeert namelijk als geruststelling.
8) Inhoudelijk advies
Naast bovengenoemde zaken kan de RvA ook heel specifiek inhoudelijk advies geven. Mede afhankelijk van de achtergrond en expertise van de leden van de RvA.
Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil je als ondernemer eens van gedachten wisselen over de mogelijke toegevoegde waarde van een RvA? Neem dan rechtstreeks contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.