Plan vrijblijvend afspraak

Familiebedrijf overnemen

Het familiebedrijf overnemen, daar komt heel wat bij kijken

Wanneer je denkt aan het familiebedrijf overnemen, of wanneer jij zelf je bedrijf gaat overdragen aan de volgende generatie, dan komt daar heel wat bij kijken.

Als overdrager ga je jouw bedrijf, dat je met veel liefde en hard werken hebt opgebouwd en hebt laten groeien, over doen in de handen van je zoon, dochter, neef of nicht – of misschien wel aan meerdere familieleden.

Elke generatie heeft zijn eigen visie. Hoe ga je jouw visie en die van je opvolger(s) samensmelten? Wat heeft jouw opvolger nodig om jouw bedrijf de toekomst in te leiden? Twijfel je wel eens of jouw opvolger de juiste capaciteiten heeft en jouw bedrijf al goed genoeg kent? Kortom: is hij/zij er klaar voor?

Ook belangrijk: hoe ga je daarna verder als familie?

– Er zijn familieleden die niets met het bedrijf van doen hebben, zij werken niet in het bedrijf en hebben geen aandelen

– En er zijn familieleden die niet in het bedrijf werken maar wel aandelen hebben

– Maar er zijn ook familieleden die wel in het bedrijf werken en geen aandelen hebben

– En dan zijn er nog familieleden die in het bedrijf werken én aandelen hebben.

Kortom: de overdracht van je bedrijf binnen de familie is een ingewikkeld, maar ook heel mooi traject. Jouw “kindje” gaat over in de handen van jouw kinderen. Een familiebedrijf overnemen is voor alle betrokkenen een mooi en uitdagend proces!

Goede voorbereiding

Bij bedrijfsoverdracht binnen families wil je voorkomen dat er achteraf, of tijdens het traject, onenigheid ontstaat die ook de familiebanden verstoort. Veel overdrachten binnen de familie gaan gepaard met strubbelingen. Toch willen ondernemers de onderneming graag binnen de familie houden. Wat daar voor nodig is, is een goede voorbereiding van de opvolger en goede begeleiding na de overdracht.

Je kunt als overdrager teleurgesteld raken wanneer je opvolger niet aan je verwachtingen voldoet. Het is dus belangrijk dat je dit vooraf goed bespreekt. Ook dien je rekening te houden met de belangen van de familieleden die niet gaan opvolgen. Om dit in kaart te brengen schakelen we specialisten in die je hierbij kunnen begeleiden.

Ons doel is om jou met een goed gevoel en met een uitstekend resultaat je bedrijf te laten overdragen.

Succes

Bedrijfsoverdracht binnen de familie kan zeker succesvol zijn, mits je er de tijd voor neemt en de juiste mensen inzet om je hierbij te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat jouw opvolger zelfverzekerd aan de slag gaat na de overdracht. Jij als trotse overdrager kunt vanaf de zijlijn meekijken, nog deels meewerken of gewoon lekker gaan genieten van nieuwe avonturen.

Onze aanpak

Wij richten ons niet alleen op de onderneming, maar ook op de overdrager en de opvolger, hij of zij gaat het familiebedrijf overnemen. Met name deze opvolger is belangrijk. Het succes van de overdracht is grotendeels afhankelijk van de voorbereiding van de opvolger. Vragen die beantwoord worden tijdens het traject zijn:

– Is de opvolger capabel genoeg?

– Wat is er voor nodig om de opvolger klaar te stomen voor de overdracht?

– Zijn er nog andere familieleden betrokken en wat wordt hun rol in dit proces?