Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Jan-Harmen de Goeijen: verbinding en vertrouwen voorop

bedrijfsadviseur Jan-Harmen de Goeijen

bedrijfsadviseur Jan-Harmen de Goeijen

Financieel inzicht geeft ondernemers rust. Dat leerde bedrijfsadviseur Jan-Harmen de Goeijen tijdens zijn periode bij de afdeling bijzonder beheer van een bank. Daar begeleidde hij ondernemers naar een gezond commercieel perspectief. Jan-Harmen: “Toen ik voor mezelf begon dacht ik: financieel inzicht, dat is waar ondernemers naar op zoek zijn. Tot ik ontdekte dat veel ondernemers niet zoeken naar financieel inzicht, maar naar een klankbord en vertrouwenspersoon om mee te sparren. Technische zaken en financieel inzicht worden pas later belangrijk. Sinds ik dat weet pak ik het anders aan.”

Door nauw met de ondernemer samen te werken zoekt Jan-Harmen uit wat de échte uitdaging van de ondernemer is. Daarbij stelt hij zich kwetsbaar op en laat zien dat hij ook niet alles weet. Jan-Harmen: “Ik heb geen laatje met kant-en-klare antwoorden. Als de uitdaging simpel was geweest had de ondernemer het zelf wel opgelost.”

“Samen gaan we op zoek naar de kern van het probleem, om vanuit daar creatieve oplossingen te bedenken.”

Vertrouwen en persoonlijke aandacht

Bouwen aan vertrouwen en oprechte persoonlijke aandacht voor de ondernemer en het team is de kern van Jan-Harmens aanpak. Hij gelooft sterk in de kracht van een goede klik en wederzijds vertrouwen als basis voor een succesvolle samenwerking. Dat vertrouwen groeit op diverse manieren. Soms begint dat met een eenvoudige vraag die nog niemand gesteld heeft. Zo herinnert Jan-Harmen zich een ondernemer die worstelde met financiële problemen en opdringerige investeerders. Jan-Harmen: “Ik vroeg hem naar de impact van de situatie op zijn toekomst en pensioen. De man antwoordde verrast dat niemand hem dat ooit had gevraagd, zelfs zijn zes medeaandeelhouders niet. Door die vraag van mij ontstond vertrouwen.” In een andere situatie was Jan-Harmen aanbevolen om de bedrijfsverkoop te regelen. “Uit mijn gesprek met de ondernemer bleek dat hij dat helemaal niet wilde, maar de verkoop zag als een oplossing voor de stressvolle situatie waar hij in zat.” vertelt hij. “Ik vind het essentieel om te luisteren naar wat ondernemers écht nodig hebben. Wat speelt er? Waar maken ze zich zorgen over? Wat willen ze echt? Pas dan komen we samen tot de kern van het probleem. Ondernemers vinden het fijn als ik luister en er voor ze ben wanneer dat nodig is.”

“Ik vind het essentieel om te luisteren naar wat ondernemers écht nodig hebben.”

Perspectief in moeilijke tijden

Ooit hielp Jan-Harmen een ondernemer die al jaren in grote financiële problemen zat. Zijn inkomen was te laag, hij had veel schulden en zag geen uitweg meer. De ondernemer vond maar geen goede hulp en stond op het punt failliet te gaan. Voor hulp en begeleiding was geen geld meer. Jan-Harmen: “Hij kwam via anderen bij mij terecht en we gingen in gesprek. Mijn inschatting was dat ik hem kon helpen en perspectief kon bieden. Hij was toen zó opgelucht dat hij voor de begeleiding toch geld bij elkaar kon krijgen. Hij betaalde vooruit, de volgende dag stond het geld al op mijn rekening. Samen hebben we zijn schulden aangepakt en binnen vier maanden was de situatie opgelost. Jaren later kwam ik hem tegen en zei hij dat ik zijn leven had gered. Dat vond ik wat overdreven, maar hij meende het oprecht.”

Aanpassen aan onverwachte uitdagingen

Jan-Harmen maakt verbeterplannen voor bedrijven waarin de ondernemer verschillende stappen volgt. “Aan het begin van een sessie vraag ik altijd, voor we aan de vaste onderwerpen beginnen, of er nog belangrijke ontwikkelingen zijn om met mij te delen” vertelt Jan-Harmen. “Regelmatig komt er dan iets actueels op tafel waardoor een sessie ineens een andere inhoud kan krijgen dan gepland. Het toont de dynamiek waar veel ondernemers mee te maken hebben en de toegevoegde waarde die je als bedrijfsadviseur voor een ondernemer kunt hebben.”

Jan-Harmen:

“Mijn werk gaat over meer dan cijfers; het gaat om mensen, hun dromen en uitdagingen. Ik wil daarin graag het verschil maken en ondernemers vooruithelpen.”

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met Jan-Harmen de Goeijen of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.