Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Ondernemersvraag: Slim delegeren voor langdurig succes

slim delegeren voor langdurig succes

slim delegeren voor langdurig succes

Als ondernemer sta je dagelijks voor uiteenlopende uitdagingen en verantwoordelijkheden.

Het omgaan met diverse taken en petten kan zowel inspirerend als overweldigend zijn. Naarmate je team groeit, breekt het moment aan dat je taken moet delegeren. Dit gaat verder dan simpelweg werk uit handen geven; het draait om het volledig benutten van het potentieel van je team. Daardoor verbetert niet alleen de efficiëntie, maar wordt ook de teamdynamiek versterkt.

Door: Jean Korthals Altes

In dit verband denk ik aan een inspirerende video van Simon Sinek. Daarin illustreert hij het belang van vertrouwen ten opzichte van prestatie aan de hand van de selectieprocedure bij de Navy seals, een van de beste elite-eenheden ter wereld.* Sinek benadrukt dat de keuze voor toekomstige seals niet primair gebaseerd is op individuele prestatie, maar op onderling vertrouwen en samenwerking. Dit is een cruciale les die ook voor ondernemers van onschatbare waarde kan zijn.

Tijd voor teamleiders

Wanneer je mkb-organisatie de grens van 12 medewerkers nadert, is het tijd om na te denken over het versterken van de aansturing van je bedrijf. Teamleiders of projectleiders kunnen specifieke afdelingen of teams aansturen zonder dat de inbreng van ondernemers noodzakelijk is. Hierdoor ontstaat ruimte voor jou als ondernemer.

Een nieuwe rol voor jou

Verantwoordelijkheden uit handen geven kan moeilijk zijn, vooral als je gewend bent om alles zelf te doen. In de dagelijkse praktijk zie ik dat veel ondernemers hierin terughoudend zijn en zich afvragen of hun medewerkers de taken wel aankunnen. Delegeren geeft jou de ruimte om je te concentreren op strategische beslissingen. Als team samenwerken met je medewerkers is dus essentieel voor de groei en het succes van je bedrijf.

Wie kies je?

Als je gaat delegeren komt onvermijdelijk de cruciale vraag: wie kies je? Vaak neigen ondernemers ernaar hun medewerkers te selecteren op basis van ambities en prestaties. Toch adviseer ik om juist te kijken naar medewerkers met een sterke loyaliteit naar je bedrijf, mensen die het vertrouwen genieten van hun collega’s en vaak ook van je klanten. Een team dat goed samenwerkt en elkaar vertrouwt, blijkt vaak veel effectiever dan een groep individuele mensen met kennis en vaardigheden zonder verbinding.

Versterk je uitvoeringsstrategie

Het heeft strategische voordelen als je medewerkers binnen je bedrijf opleidt tot teamleider of projectleider. Daardoor wordt je bedrijf minder afhankelijk van jou als ondernemer; dat kan relevant zijn bij de toekomstige verkoop of overdracht van je bedrijf. Verder krijg je meer tijd voor strategische zaken zoals product- en markontwikkeling en het aangaan van samenwerkingsverbanden.

Taken delegeren binnen je bedrijf haalt een last van je schouders, benut het potentieel van je medewerkers en zorgt voor een sterker en hechter team. Maak daarbij overwogen keuzes.

Zo blijf je ook op de lange termijn succesvol!

*Bekijk hier de video van Simon Sinek

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met Jean Korthals Altes of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.