Plan vrijblijvend afspraak

Blog

In drie stappen jouw doelstellingen bepalen voor 2024

doelstellingen 2024

doelstellingen 2024

Het nieuwe jaar komt snel dichterbij. Een ideaal moment voor reflectie. Als je nu terugkijkt op 2023, hoe tevreden ben je? Heb je concrete doelen gesteld en zo ja, in hoeverre heb je ze gehaald? Of heb je eigenlijk niet echt over doelstellingen nagedacht?

Het lijkt zo simpel, doelen stellen… Ook om het niet te doen. Gewoon lekker door rommelen in de waan van de dag. Werken ‘in je business’ in plaats van ‘aan je business’. Toch is het verstandig om de tijd te nemen en na te denken over doelstellingen.  Zonder doelen weet je immers niet waar je op kan mikken, naartoe kan werken of welke richting je moet geven aan je bedrijf. Zeg nou zelf: wie is er niet blij om weer een vinkje neer te zetten? Lekker, weer een doel bereikt!

Met behulp met de volgende stappen kan je in 15 minuten doelen formuleren die houvast en richting bieden voor 2024. Aan de slag!

Stap 1: Schrijf je persoonlijke doelstellingen op

Neem eerst vijf minuten de tijd om je eigen, persoonlijke doelen te bepalen. Wat wil je privé realiseren in 2024?  Wat wil je alleen doen of juist met je naasten? Het maakt daarbij niet uit of het gaat om kleine of grote doelen. Misschien wil je wel fitter worden, gezonder eten of een duikcursus volgen. Elke week aandachtig toeschouwer zijn bij het sporten van je kinderen of een verre vakantiebestemming bezoeken. Pak pen en papier en schrijf alles op wat er in je op komt.

Stap 2: Schrijf je zakelijke doelstellingen op

Gebruik de volgende vijf minuten om zakelijke doelen te noteren. Welk type klant wil je in 2024 meer aantrekken? Op welke punten wil je je focussen op het gebied van marketing en sales? Hoeveel omzet wil je draaien? Op welke zakelijke trends moet je komend jaar inspelen? Op welke vlakken valt er voor jouw onderneming nog veel winst te behalen? Winst kan financiële winst zijn, maar ook winst in vrije tijd of plezier. Opnieuw is het belangrijk dat je alles opschrijft wat er in je opkomt.

Stap 3: Bepaal de prioriteit van iedere doelstelling

Nadat je je persoonlijke en zakelijke doelen hebt opgeschreven, is het in de laatste vijf minuten tijd om beide lijsten te combineren. Geef elke doelstelling een prioriteit op een schaal van 1 tot 5. Prioriteit 1 is voor jou het allerbelangrijkst. Wat betekent het voor jou als je een doelstelling in 2024 succesvol aangepakt? Wat doet het bijvoorbeeld met je als je bedrijf meer winst maakt? Of als je die mooie vakantie boekt? Bij het bepalen van een cijfer mag je kritisch zijn; geef voor zowel je privé als zakelijke doelen maximaal drie doelen het cijfer 1. De 1 kan staan voor doelen die je op korte termijn wil realiseren (of starten), de 2 voor middellange termijn, enzovoort. Vanzelfsprekend is 5 voor doelen met de laagste prioriteit.

Haal meer uit 2024

Hopelijk hebben deze stappen je geholpen met het bepalen van de voor jou belangrijkste doelen in 2024. In alle beslissingen die je neemt – privé of zakelijk- kan je terugvallen op die doelen voor richting en houvast. Dit geldt natuurlijk voor jouw hele team.

Wil jij in 2024 een nieuwe start maken, en kun je daar wel een sparringpartner bij gebruiken? Of wil je de doelstellingen verder aanscherpen in een uitgebreide winstlekkage sessie? Neem dan contact op met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong.

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Neem dan contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.