Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Jean Korthals Altes: Waarom productiviteit juist nú belangrijk is

productiviteit

Jean Korthals Altes

Structurele krapte op de arbeidsmarkt, inflatie en onzekere economische vooruitzichten. De economische situatie van dit moment confronteert veel mkb-ondernemers met pittige uitdagingen. Bedrijfsmentor Jean Korthals Altes: “Ik merk dat ondernemers zich afvragen hoe zij daar het beste op kunnen reageren. Verhoog je productiviteit is dan mijn antwoord. Dat kun je op verschillende manieren doen. In dat proces ondersteun ik ondernemers. Samen gaan wij op zoek waar we kunnen optimaliseren. Dat zetten we om in concrete maatregelen.”

Jean: “Vergeleken met 30 jaar geleden hebben we nu een ongekende samenloop van omstandigheden. Deze situatie vereist anticiperend en proactief ondernemerschap.”

Waarom werken aan productiviteit

“Er spelen een aantal krachten” antwoordt Jean. “De groei is niet meer zo vanzelfsprekend, we zijn onzeker over een mogelijke recessie en een terugval van de vraag. Verder is de krapte op de arbeidsmarkt structureel. Door de inflatie stijgen energiekosten, inkoopprijzen en personeelskosten, dat kan ook tot margedruk leiden. Die marge verbetert als je je organisatie structureel verandert en efficiënter wordt. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een bouwbedrijf dat veel investeert in automatisering om hun productie en efficiency te verhogen. Daardoor zijn ze nu slagvaardiger en succesvoller dan vergelijkbare bedrijven.”

Zo verhoog je je productiviteit

“Op deze manieren kun je aan je productiviteit werken:

  • Controleer bedrijfsprocessen op efficiency

Check welke onderdelen van je processen niet doelmatig en efficiënt zijn. Plus welke onderdelen tijd en energie vragen, maar voor je klant geen of onvoldoende waarde hebben. Kijk daarnaast goed naar vermijdbaar afval, verspilling en vermijdbare uitval.

  • Digitaliseer op meer niveaus

In de balans tussen thuis en kantoor kun je winst halen uit online werken en vergaderen. Je organisatie wordt gestroomlijnder als je goed automatiseert. Dan heb je sneller informatie en draait je bedrijf meestal ook beter. Denk aan het digitaliseren van je administratie en digitale aankoop- en orderverwerking. Als het gaat om verkoop kun je klanten online bellen in plaats van persoonlijk bezoeken. Stimuleer verkoop via je website en richt die daarvoor (beter) in.

  • Zorg voor verzuimpreventie

Het jaar 2022 kenmerkt zich door hoog ziekteverzuim. Werkdruk is een belangrijke oorzaak van burn-out bij jongere medewerkers. Er zijn speciale preventieprogramma’s voor deze groep om burn-out zoveel mogelijk te voorkomen. Langdurig verzuim hakt er kostentechnisch behoorlijk in dus wees alert op het voorkomen daarvan. Besteed aandacht aan je zieke medewerker en stimuleer het herstelproces. Pas bijvoorbeeld de arbeidsomgeving aan of geef de mogelijkheid tot deeltijdwerken.

  • Bied medewerkers opleiding en ontwikkeling

Verdeel kennis, daarmee voorkom je kwetsbaarheid. Opleiding bindt mensen aan je organisatie én verhoogt je productiviteit. Je kunt makkelijker schakelen als werknemers op verschillende plekken inzetbaar en flexibel zijn. Verbind ontwikkeling zoveel mogelijk aan jouw visie. Een van mijn klanten ziet de komende jaren bepaalde marktniches uitgroeien en zet opleiding in om daar nu al sterker in te worden. Anticipeer en kijk 1 à 2 jaar vooruit. Zo zorg je ervoor dat je steeds verder bent dan je concurrent.”

“Meet tenslotte aan de hand van kritieke prestatie indicatoren (KPI’s) hoe je organisatie functioneert. Pas dan weet je of je productiviteit ook echt toeneemt.”

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij ook een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met Jean Korthals Altes of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.