Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Wim Kerseboom: 5 tips tegen winstlekkage

Wim Kerseboom winstlekkage

Als ondernemer heb je soms het gevoel dat het geld makkelijker uitgegeven wordt dan dat het binnenkomt. En dat jij de enige bent die dat in de gaten moet houden. Waarom alleen jij? Waarom is niet iedereen binnen het bedrijf bezig om de kosten te beheersen? In deze blog lees je hoe jij daar verandering in brengt.

Medewerkers weten vaak niet hoe het met het bedrijf gaat, omdat ze daar niet van op de hoogte worden gebracht. Alleen het krijgen van het salaris is nog een maatstaf – ”ik krijg nog steeds betaald, dus het zal wel goed gaan.” Met zo weinig informatie is het voor medewerkers lastig te bepalen of hun acties c.q. uitgaven verantwoord zijn of niet.

Als je niet weet wat er in je portemonnee zit, weet je niet wat je uit kan/mag geven. Om het kostenbewustzijn onder de medewerkers te verhogen, moeten ze beter geïnformeerd worden. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

Tip 1: Deel resultaten

Zorg dat je actuele cijfers hebt over de resultaten van je bedrijf en deel deze met je medewerkers. Dit kan op verschillende manieren: denk aan dashboards, barometers, etc. In combinatie met de resultaatdoelstellingen zien de medewerkers hoe goed het met het bedrijf gaat, of dat het iets minder gaat. Zorg dat de informatie up-to-date is en regelmatig ververst wordt. Denk hierbij aan een maandelijkse frequentie.

Tip 2: Beïnvloed resultaten

Vertaal de bedrijfsdoelstellingen naar doelen op afdelings- of functieniveau, zodat de medewerker kan zien hoe hij/zij direct invloed kan uitoefenen op het resultaat. Vergelijk dit met wat er gerealiseerd is. Bespreek de verschillen en, als het nodig is, zoek samen naar oplossingen. De informatie moet zo direct mogelijk op de uitvoering (van het werk) beschikbaar zijn. Denk hierbij aan een dagelijkse frequentie.

Tip 3: Maak een begroting

Maak jaarlijks een begroting waarin de omzet en alle (on)kosten zijn opgenomen. Bepaal samen met de medewerkers welke kosten gemaakt moeten gaan worden in dat jaar. Bepaal welke kosten noodzakelijk zijn en welke gewenst. Afhankelijk van het resultaat, is er mogelijk ruimte voor de wensen.

Tip 4: Delegeer verantwoordelijkheid

Kijk of het mogelijk is om budgetten ter beschikking te stellen en de verantwoordelijkheid hiervoor zo laag mogelijk in de organisatie te leggen. Bespreek regelmatig de uitgaven ten opzichte van de budgetten met de verantwoordelijke medewerker en pas het budget aan als dit noodzakelijk is.

Tip 5: Laat iedereen bijdragen

Maak duidelijk aan alle medewerkers dat iedereen belangrijk is en zijn steentje bijdraagt aan het resultaat van het bedrijf. Dat een goed resultaat nodig is voor de continuïteit van het bedrijf, zodat de salarissen ook in de toekomst overgemaakt (kunnen blijven) worden. Dat kleine verspillingen in tijd of euro’s, door wie dan ook gemaakt, hoog op kunnen lopen als het vaak genoeg voorkomt.

Als iedereen binnen het bedrijf zich meer bewust is van de kosten, lekt er minder winst onbedoeld weg. Wil jij weten of er in jouw bedrijf winst weglekt? Doe dan de winstlekkage test of maak direct een afspraak.

Neem rechtstreeks contact op met Wim Kerseboom of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.