Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Vijf voordelen van optimalisatie voorraadbeheer

optimalisatie voorraadbeheer

optimalisatie voorraadbeheer

Veel bedrijven in het MKB hebben hun voorraadbeheer nog niet geautomatiseerd óf ze plukken er nog onvoldoende de vruchten van. Veelal veroorzaakt door tijdgebrek, kennis en/of onvoldoende zicht op de te behalen voordelen in relatie tot de benodigde investering in tijd en geld.

Een succes verhaal is van één van onze klanten: Köco/KSM Holland. Een bedrijf dat als uitvoerder en via hun groothandel bevestigingsoplossingen biedt met stiftlassen (ook wel boutlassen genoemd). Concreet heeft automatisering van hun voorraadbeheer hen de volgende vijf voordelen opgeleverd:

1) Hogere waardering voorraad

De aanwezige voorraad blijkt door nauwkeurige telling een veel hogere waarde te vertegenwoordigen dan in de boeken stond met als gevolg een boekwinst als aanvulling op het operationele resultaat.

2) Verlaging bestel- en voorraadniveau

Door nauwgezet het voorraadniveau te kunnen volgen werd het mogelijk te voldoen met een lager bestelniveau én voorraadniveau. Door de vermindering in bestellingen wordt tijd bespaard en het lagere voorraadniveau heeft tot een daling geleid van het vermogensbeslag.

3) Verhoging servicegraad en controle

Met één druk op de knop heeft Köco/KSM Holland niet alleen zicht op de voorraad maar ook op geplaatste bestellingen van klanten. Resultaat is dat klanten nu sneller geholpen zijn en fouten op bestellingen in zijn geheel zijn teruggebracht.

4) Efficiëntie en kostenbewustzijn

De lassers van Köco/KSM Holland, die de uitvoerende werkzaamheden verrichten bij opdrachtgevers, putten continue uit de voorraad. Door het voorraadsysteem zijn afwijkingen in het verbruik van voorraadartikelen direct zichtbaar. Niet alleen handig in de aansturing maar ook in het bewustzijn van de lassers, die meer attent worden op efficiënt verbruik en (onnodig) verlies. In algemene zin wordt het kostenbewustzijn binnen de organisatie sterk verhoogd.

5) Inzicht in incourante voorraad

Door sneller zicht te krijgen op (mogelijk) incourante voorraadartikelen kan de onderneming pro-actiever reageren op een dalende roulatie van voorraadartikelen.

Uiteraard is een voorbereiding noodzakelijk geweest voorafgaand naar het geautomatiseerde voorraadbeheer en vergt het dagelijks beheer aandacht. Maar de beschreven voordelen zijn evident. Deze onderneming wil in ieder geval niet meer terug.

Bovenstaande case staat niet op zichzelf. Zo helpt thexton armstrong naast het optimaliseren van voorraadbeheer ook bij tal van andere thema’s rondom winstlekkage. Op persoonlijke wijze gaan we graag samen met jou quick wins en langdurige stabilisatie realiseren om weer de balans in je bedrijf terug te vinden.

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij ook een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met de schrijver van dit blog, Jean Korthals Altes, of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.