Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Tijnis Verhoeff: Groeien ondanks personeelstekort?

bedrijfsadviseur over groeien ondanks personeelstekort

bedrijfsadviseur over groeien ondanks personeelstekort

De coronacrisis en de huidige geopolitieke situatie maken dat import uit het verre Oosten niet meer vanzelfsprekend is. Afnemers focussen nu eerder op een Europese producent. Dat betekent ook kansen en groeimogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Verhoging van je productie vraagt meestal meer gekwalificeerd personeel en dat is een uitdaging op onze krappe arbeidsmarkt. Is productieverhoging dan wel haalbaar? Bedrijfsmentor Tijnis Verhoeff: “Als je buiten de gebaande paden denkt is er veel mogelijk.”

Tijnis: “Tijdens de coronacrisis ontstonden er productieproblemen in China. In combinatie met een beperkte beschikbaarheid van zeecontainers werden onderdelen daardoor niet of met forse vertraging geleverd. De gevolgen voor Nederlandse ondernemers waren groot. Als bijvoorbeeld een koplamp ontbrak kon een auto niet uitgeleverd worden. Veel ondernemers in Nederland lagen dan ook regelmatig stil door de leveringsproblemen. Afnemers willen meer grip op de levering van onderdelen. Corona is dan misschien voorbij, maar met de huidige geopolitieke situatie en wisselende transportkosten, kiezen ze vaker voor een Europese producent.”

Blijf niet focussen op meer personeel

“Als ik ondernemers vertel dat ze meer omzet kunnen maken zeggen ze vaak: ‘Leuk dat je dat roept, maar als je me écht wilt helpen, help me dan aan personeel!’” vertelt Tijnis. “De realiteit is alleen dat die extra mensen er de komende jaren niet zijn. De instroom van techniekstudenten is wel hoger, maar die zijn pas over 5 jaar klaar. Scholing van je personeel kan helpen, maar heeft ook tot gevolg dat er werknemers doorschuiven naar andere rollen. Daarvoor moet je aan de onderkant weer iemand vinden. Bovendien worden meer ervaren en vaardiger werknemers interessanter voor de concurrentie.”

Denk buiten de gebaande paden

Tijnis: “Als je in mogelijkheden denkt kun je ook met een personeelstekort je groeikansen benutten. Artificial Intelligence (AI) is een mooi voorbeeld, dat maakt je voor een aantal zaken minder afhankelijk van de arbeidsmarkt. Een chatbot met AI kan je medewerkers veel uren schelen. Een andere optie is meer machines en minder handwerk. Zo kun je jouw medewerkers anders inzetten. Denk aan slimme machines zoals een lasrobot of een apparaat dat automatisch producten snijdt. Er is veel mogelijk en de ontwikkelingen gaan snel. Verder automatiseren kan ervoor zorgen dat je bedrijf toekomstbestendiger wordt, maar het is vaak kostbaar.”

Gebruik de kennis en ervaring van thexton armstrong

“Misschien twijfel je of zo’n stap bij je past en of dit wel het juiste moment is. Logisch, want dit soort grote besluiten neem je als ondernemer niet vaak” zegt Tijnis. “Dan kun je behoefte hebben aan iemand met kennis en ervaring die zonder emotie naar de kansen en risico’s kijkt. Daarvoor kun je bij thexton armstrong terecht. Midden in de coronacrisis sprak ik bijvoorbeeld een ondernemer die al zo’n beetje besloten had om 2,5 ton te investeren in automatisering. Maar zijn zakenpartner werd nerveus en twijfelde of ze in de onzekere markt van dat moment wel zo’n beslissing moesten nemen. Ik heb ze geholpen om een totaalplaatje te maken en de risico’s en kansen goed af te wegen. Zo konden ze de juiste zakelijke beslissing nemen.”

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong over de mogelijkheden om  als ondernemer structureel de vinger aan de pols te houden bij je bedrijfsresultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met Tijnis Verhoeff of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.