Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Mijn bedrijf groeit, wanneer ga ik extra personeel aannemen?

bedrijfsgroei

bedrijfsgroei

Bedrijfsgroei:  is jouw onderneming toe aan personeelsuitbreiding? De beslissing om nieuwe werknemers in dienst te nemen maak je zorgvuldig.

Moet je direct personeel aannemen, wanneer je bedrijf groeiend is? Een simpel antwoord is nee.

“Ik wens je veel personeel” is een veelgehoord gezegde waar ‘het personeel’ synoniem is voor gezeur. Wij horen soortgelijke geluiden bij veel ondernemers. Hoge kosten, angst voor betaald verzuim en onduidelijke wet- en regelgeving leiden tot een behoorlijke afkeer voor vast personeel bij kleinere ondernemers.

In het huidige economische klimaat, waar sprake is van een tekort aan goed personeel, dien je keuzes te maken. Wie het durft om nu te investeren in de beste mensen kan een mooie voorsprong op zijn concurrenten opbouwen, maar hoe zorg je dat het vertrouwen (en geld), dat jij in nieuw personeel steekt, beloond gaat worden?

Het begint én eindigt voor sommigen met de vraag of jij je medewerkers als ‘concurrentievoordeel’ ziet of als ‘noodzakelijk kwaad’. Ondernemen is mensenwerk: je medewerkers zorgen dat jij jouw doelen wel of niet haalt. Wat is dan de juiste timing om bij verwachte groei extra personeel aan te nemen? Want als de groei van jouw onderneming echt doorzet (volle orderboeken, oplopende levertijden en eventuele overuren), dan kan het te laat zijn.

Voor je extra personeel gaat zoeken, stel jezelf de volgende vijf vragen:

1) Weet jij hoe productief je huidige medewerkers zijn?
Niet ‘ongeveer’ óf ‘we hebben het behoorlijk druk’, maar met zekerheid en aanhoudende regelmaat.

2) Kan je de afwijkingen van de verwachte output (positief en negatief) open en eerlijk bespreken met je medewerkers?

3) Deel je (oprecht) altijd schouderklopjes uit om je mensen te bedanken voor de positieve uitschieters?
tip: dit kan alleen maar als je het ook meent!

4) Als productiviteit tegen valt, zoek je dan samen met je medewerkers naar de oorzaken en oplossingen in onderliggende processen? Of zoek je de oorzaak alleen in de houding en gedrag van je medewerkers?

5) Komen je medewerkers zelf naar je toe met kansen? bv. door met minder fouten / efficiënter te werken.

Als je te vaak ‘nee’ hebt geantwoord, dan ben je (nog) niet klaar voor personeelsuitbreiding. Er is eerst nog werk aan de winkel voordat je de investering in nieuw personeel kunt rechtvaardigen.

Wil jij op een verantwoorde wijze groeien en de juiste, schaarse, vakbekwame mensen aan jouw onderneming binden en daarmee jouw doelstellingen te verwezenlijken? Neem dan contact op met je lokale thexton armstrong kantoor. Een adviseur bij jou in de buurt komt graag met je kennismaken. thexton armstrong heeft jarenlange (internationale) ervaring in hoe je personeel binnen het MKB kan motiveren teneinde beter te presteren en/of goed presterend personeel gemotiveerd te houden.

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Neem dan contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.