Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Henk Schutten: de kracht van haalbare groeiplannen

bedrijfsadviseur Henk Schutten

bedrijfsadviseur Henk Schutten

Wil je groeien als ondernemer dan sta je voor de uitdaging om je aanpak te veranderen. Maar wat als je vastzit in je manier van werken? Dat is best ingewikkeld. Soms loop je ondanks je goede bedoelingen vast omdat niemand je kritische vragen stelt, uitdaagt of ter verantwoording roept. Daarom zorgt bedrijfsadviseur Henk Schutten voor een open en eerlijk proces. Hij maakt van onsamenhangende voornemens of minder scherpe vooruitzichten, heldere en ambitieuze doelen. Die breekt hij samen met jou op in kleine, haalbare initiatieven en taken op korte termijn. Henk: “Zo verlaag ik niet alleen de druk, maar wordt het traject ook overzichtelijker en zie je als ondernemer snel vooruitgang.”

Henk heeft niet altijd op deze manier gewerkt. “In het begin maakte ik de fout om het hele plan dat ik had gemaakt aan de ondernemer te laten zien. Die schrok dan van alles wat er moest gebeuren en veranderen. Het was te veel en te onoverzichtelijk. Daarom doe ik dat nu anders. Mijn plan betekent vaak dat je dingen moet gaan doen die je niet eerder gedaan hebt. Dat is per definitie moeilijk, zonder hulp en ervaring. Dat plan deel ik alleen in hoofdlijnen met je, waarbij ik vertel wat we de komende twee maanden gaan doen. Dan blijft het behapbaar en gaat het stap voor stap. We brengen verandering aan, kijken terug of we gerealiseerd hebben wat de bedoeling was en pakken dan pas een vervolgactiviteit op.”


De impact van haalbare plannen

Henk wil graag het beste in een ondernemer naar boven halen. “Ik houd ondernemers een spiegel voor met de oprechte intentie er voor hen te zijn. Veel ondernemers zijn begonnen vanuit hun passie en vinden sommige zaken die bij een bedrijf komen kijken gewoon lastig. Als die lastige dingen makkelijker gaan kan een ondernemer uit zichzelf halen wat erin zit. Dan loopt een bedrijf lekkerder met minder stress en veel meer voldoening.”

“Ik houd ondernemers een spiegel voor.”


Een stap terug, twee stappen vooruit

Henk werkte ooit met een bedrijfseigenaar die wilde uitbreiden maar niet wist hoe. Het bedrijf draaide heel goed en de orderportefeuille was goed gevuld. Maar dat betekende niet dat zijn situatie ook goed was. Het bedrijf en de winstmaximalisatie was namelijk gebaseerd op een beperkt aantal mensen. Daarnaast was de cultuur niet goed. Er was geen chemie tussen de medewerkers onderling en ook weinig naar de ondernemer. Wat als er dan mensen afhaken, ziek worden of als er aan hen getrokken wordt op deze krappe arbeidsmarkt? Henk wees de ondernemer op de kwetsbaarheid van zijn situatie en dat bleek een eyeopener. Henk benadrukt:

“We kunnen pas een strategie voor groei ontwikkelen als alle risico’s helder zijn.”

Henk vertelt dat gesprekken complex kunnen zijn. Zoals bij een bouwbedrijf dat al vele jaren bestond. Een jonge, ambitieuze werknemer wilde dit bedrijf graag overnemen. Maar Henk ontdekte al snel dat hij daar niet geschikt voor was. Het overbrengen van die boodschap was moeilijk, omdat zowel de werknemer als de ondernemer het graag wilden. Henk benadrukt: “Mijn rol is om het bedrijf te verbeteren, dus openheid en eerlijkheid zijn cruciaal in dit proces.” Hij voegt eraan toe: “Soms is het nodig om een stap terug te doen om daarna weer vooruit te kunnen gaan. Mijn commitment naar de ondernemer is groot, die verantwoordelijkheid neem ik heel serieus. De grootste uitdagingen bieden vaak de mooiste kansen. Als je die overwint komt er ruimte voor opluchting en nieuwe mogelijkheden.”


Tandempartner

“Dat zorgt niet alleen voor groei van je bedrijf, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling.”

Henk: “Met mij kun je over je bedrijf praten zoals je dat met niemand anders kan. Ik ben je tandempartner, zoals bij parachutespringen. Je stapt uit je comfortzone en komt nieuwe dingen tegen. Vaak zijn die achteraf minder moeilijk dan je dacht en soms zelfs leuk! Samen nemen we de sprong, met het veilige gevoel dat je kunt vertrouwen op mijn steun en ervaring. Dat zorgt niet alleen voor groei van je bedrijf, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling.”


Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met Henk Schutten of met één van onze andere bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.