Plan vrijblijvend afspraak

Blog

De accountant en de adviseur: zoek de verschillen

accountant of adviseur

accountant of adviseur

Bijna iedere ondernemer in het MKB heeft een accountant voor de controle op de boekhouding en de jaarrekening. Door de vaak lange relatie tussen de ondernemer en de accountant, is deze laatste een vertrouwenspersoon geworden en voorzien ze de ondernemer ook van bedrijfsadvies. Maar in hoeverre verschilt een accountant nu eigenlijk van een bedrijfsadviseur?

De wereld van de accountancy staat momenteel op zijn kop. Door de toenemende automatisering en de vele oplossingen in de cloud is de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening een stuk eenvoudiger geworden. De accountant komt er soms zelfs bijna niet meer aan te pas. Om toch relevant te blijven voor de onderneming, werpen steeds meer accountants zich ook op als adviseur. Dat, terwijl dit toch echt verschillende beroepen zijn.

Specialistische kennis

Een accountant is een financieel specialist in de breedste zin en kan de ondernemer dan ook uitstekend adviseren op dat gebied. De schoen begint echter te wringen wanneer de ondernemer vragen stelt over zaken als ICT, personeelsbeleid, marketing of sales. Van een bedrijfsadviseur verwacht je namelijk dat je daar een goed antwoord op krijgt, maar voor menig accountant is dit onbekend terrein en zal het moeilijk zijn de ondernemer hierin op de juiste manier te ondersteunen. Een bedrijfsadviseur heeft daarentegen juist veel ervaring met zulke bedrijfsprocessen en kan de ondernemer daar goed bij ondersteunen.

Tijdsbesteding

Daarnaast is een accountant vaak maar een aantal keer per jaar in het bedrijf aanwezig om voornamelijk de cijfers van de voorgaande periode te controleren. Een accountant kan daarom vooral signaleren hoe de cijfers zich hebben ontwikkeld ten opzichte van de jaren ervoor en door de gesprekken met de ondernemer de achtergrond hiervan zien te achterhalen. De bedrijfsadviseur komt vaak wekelijks bij de onderneming langs en ziet daardoor wat er op de werkvloer gebeurt. Dit stelt de adviseur in staat om veel beter te zien waar verbeteringen mogelijk zijn en de ondernemer met de neus op de feiten te drukken als dat nodig is.

De veranderende rol van de accountant

Als adviseurs zien wij dagelijks waar op financieel gebied er nog veel te halen valt bij ondernemers in het MKB. Wij zien daarom nog veel potentieel voor de accountant om meer  toegevoegde waarde te bieden aan de ondernemer en zijn onderneming. Zo kan een accountant een ondernemer:

  • Helpen meer en beter inzicht te krijgen in de financiën. Hoe moet je een resultatenrekening en balans lezen, hoe bereken je een correcte kostprijs en ga zo maar door;
  • Voorzien van veel betere rapportages, zodat de ondernemer te allen tijde een actueel inzicht heeft in de status van de onderneming en verbeterpunten tijdig gesignaleerd kunnen worden;
  • Helpen met fiscale optimalisaties.

Met andere woorden op het gebied van advies in financiën is er nog veel onontgonnen gebied. En daarmee zijn de bedrijfsadviseur en de accountant juist heel aanvullend aan elkaar; ieder geeft advies op zijn/haar expertisegebied!

Als je dus als ondernemer een vertrouwenspersoon zoekt die jou kan helpen met het optimaliseren van bedrijfsprocessen, dan doe je er toch goed aan om te kijken naar een bedrijfsadviseur die vaker in het bedrijf aanwezig is en zijn kennis en ervaring in kan zetten om je hiermee te helpen. Bovendien kan de bedrijfsadviseur de ondernemer helpen om het financiële advies van de accountant in de praktijk te brengen, waardoor de onderneming nog beter geholpen kan worden. Een win-winsituatie dus!

Mijn omzet groeit. Waarom mijn banksaldo niet?

Niet iedere ondernemer heeft een accountant die hem adviseert en uitlegt hoe de kasstromen binnen de onderneming lopen. Wil je weten hoe jouw banksaldo tot stand komt en waarom meer omzet niet per definitie betekent dat je meer winst maakt? Lees dan het e-book ‘Mijn omzet groeit. Waarom mijn banksaldo niet?’.

Meer weten?

Neem contact op met de schrijver van dit artikel, bedrijfsmentor Joop Akkerman, of vul het contactformulier in op onze site.  We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.