Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Anton Erich: Voorbereiding is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

De meeste ondernemers denken vanaf hun 50e weleens aan hun toekomstige bedrijfsoverdracht.  Alleen blijft het daar vaak bij omdat ze zich er niet van bewust zijn wat daar allemaal bij komt kijken” vertelt bedrijfsmentor Anton Erich. Hij begeleidt regelmatig ondernemers bij hun bedrijfsoverdracht. Anton: “Je kunt je bedrijf maar 1 keer goed overdragen, je krijgt geen 2e kans. Als je begrijpt hoe het werkt heb je grip en invloed op het overdrachtsproces. Met een doordacht overdrachtsplan maak je de kans op een succesvolle overdracht vele malen groter.”

Anton: “Een goede voorbereiding is het halve werk! Eigenlijk zou je dagelijks verkoop klaar moeten zijn. Dat betekent dat je je bedrijf ontwikkeld hebt tot een niveau waarop alles lekker draait. Bij thexton armstrong hebben we een compleet voorbereidingstraject uitgewerkt in aanloop naar je bedrijfsoverdracht. Zonder goede voorbereiding stap je namelijk in een avontuur en loop je het risico op een teleurstelling.”

Genieten van een onbezorgde tijd na je bedrijfsoverdracht

“Daarbij is naast de zakelijke kant ook de persoonlijke kant belangrijk” zegt Anton. “Voorkom dat je in een gat valt na de overdracht en bedenk hoe je de die nieuwe fase van je leven wilt inrichten. Wat heb je nu nodig om te leven en vrolijk te zijn en wat heb je straks nodig? Ik merk dat veel ondernemers daar moeilijk antwoord op kunnen geven. Met een plan ben je voorbereid, weet je of je verwachting reëel is en kun je alles veel gemakkelijker uitvoeren. Het helpt ook in je uitstraling naar je koper. Begin op tijd met de voorbereiding, dan heb je alle fiscale haken en ogen vooraf in beeld. Zo’n 5 jaar van tevoren heeft de voorkeur, dat geeft je tijd om de organisatiestructuur aan te passen. Daarmee voorkom je fiscale naheffingen die de netto-opbrengst negatief kunnen beïnvloeden.”

Wat verwacht je van de overnamekandidaat

Anton: “Overnamekandidaten zijn geïnteresseerd in een bedrijf met goede vakmensen. Vaak heb jij als mkb-ondernemer een bijzondere band met je personeel en wil je de continuïteit en werkgelegenheid van het bedrijf waarborgen. Dan is de beste koper iemand de zaken op dezelfde manier aanpakt als jij. Heb je een familiebedrijf en twijfel je aan de capaciteiten van een mogelijke opvolger dan is het goed om te weten dat een opvolging in de familiesfeer niet logisch hoeft te zijn. Aandeelhouderschap en bedrijfsaansturing hoeven ook niet bij een persoon te liggen. Je kunt een aanbod beter beoordelen als je weet wat je van een overnamekandidaat wil. Want soms wordt er opeens op de deur geklopt en is er zonder enige aanleiding een koper. Ben je voorbereid dan selecteer je aan de voorkant en bepaal je zelf met wie je in gesprek gaat.”

Overdrachtsplan en concept kopers profiel

Anton ondersteunt ondernemers met zijn regierol in het voorbereidingsproces. “Ik breng voor het overdrachtsplan eerst samen met je in kaart wat je met je leven wil doen na de overdracht. Daarna maken we een SWOT-analyse om te bepalen waar het bedrijf nu staat. Als je de zaken namelijk goed voor elkaar hebt ben je aantrekkelijker voor kopers. Die willen weten wat ze in de toekomst met het bedrijf kunnen verdienen. Soms zijn eerst verbeterstappen nodig, die vertalen zich uiteindelijk in jouw rendement. In een concept kopers profiel, een soort verkoopbrochure, spiegelen we je bedrijf aan de potentiële koper. In dat profiel kun je ook jouw verwachtingen van een potentiële overnamekandidaat opnemen.”

Kies bewust en doe wat bij je past

“Tijdens de oriëntatie en voorbereiding op je bedrijfsoverdracht ontdek je of je klaar bent voor de verkoop” vertelt hij verder. “Ben je zover dan gaan we op zoek naar een overnamekandidaat, maar het kan ook gebeuren dat je eerst nog een paar dingen wilt veranderen. Of dat je besluit om een paar jaar te wachten. Hoe dan ook, voorbereiding is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. Kies bewust en doe vooral wat bij je past. Een mooi voorbeeld daarvan is Patagonia. Met bewuste, persoonlijke keuzes gaf de eigenaar zijn bedrijf een enorme boost!”

Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?
Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.