Sentiment

Als ‘ondernemer onder de ondernemers’ weten en voelen wij dat het sentiment onder ondernemers behoorlijk negatief is. Of je bent te druk en wil daar in deze tijd niet over klagen. Of je bent continu bezig om je hoofd boven water te houden. En eerlijk is eerlijk: je bent niet je eigen bedrijf gestart om in een van die twee situaties terecht te komen.

Vechtlust

Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland ONL, heeft onderzoek laten doen naar de gemoedsrust van ondernemers. Daaruit blijkt dat vijf procent van de ondervraagden er ‘psychisch doorheen zit’ en nog eens negen procent aangeeft de huidige situatie niet lang meer te kunnen volhouden. Kijk om je heen: van iedere zeven ondernemers die je kent, staat er één op omvallen. Vooral de tweede golf lijkt keihard te zijn binnengekomen, zegt hij. De vechtlust van de eerste golf kunnen veel ondernemers, inmiddels murw gebeukt, niet meer opbrengen.

Directeur Michiel Hordijk van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) onderstreept zijn woorden. ‘De tweede golf is echt een mokerslag voor ondernemers.’

Werken aan de toekomst

Gelukkig komt Hans Biesheuvel ook met een prima oplossing: mentoren. Geen psycholoog, maar een ondernemer die de ondernemer begrijpt! Iemand die de ondernemer ondersteunt om deze moeilijke periode door te komen. Iemand die met al zijn kennis, kunde, kwaliteiten en ervaring samen met de ondernemer structureel werkt aan de toekomst van zijn bedrijf, waarbij de ondernemer centraal staat. Geen psychologisch gebabbel, maar handen uit de mouwen: ondernemer één op één met de ondernemer, en gezamenlijk werken aan het bedrijf.

Geen oeverloos gewauwel

Ik ben het zo eens met Hans Biesheuvel. Geen snel pak, glimmende schoenen en gladde verhalen. Geen oeverloos gewauwel, maar een ‘hands on the job’-aanpak die z’n kracht al voor zovele ondernemers heeft bewezen. Je staat er niet langer alleen voor, maar weet je gesteund door een mentor die zelf ondernemer is en al zovele collega’s heeft geholpen.

Wij komen graag in gesprek met de ondernemer die zich ingehaald voelt door Corona. Dat kan ook online.

Laat je gegevens achter en we nemen op korte termijn contact met je op.