Plan vrijblijvend afspraak

Blog

5 onmisbare adviezen voor na de lockdown

d

d

Het afgelopen jaar was er natuurlijk één om snel te vergeten. Gelukkig zijn de meeste ondernemers alweer volop bezig met de toekomst. Hoe ga jij eigenlijk 2021 plannen nu de lockdown er nog steeds is? In dit artikel geven we je graag concrete adviezen om dit zo goed mogelijk te doen.

1) Kijk wat het effect van corona op jouw marktsegment is

Elk marktsegment is getroffen door Corona, echter sommige markten (bijvoorbeeld ICT) hebben geen dip gehad en zijn juist gegroeid. Er zijn ook marktsegmenten waar de pandemie er ontzettend inhakt, waarvan de verwachting is dat het weer op hetzelfde niveau terugkomt (bijvoorbeeld horeca). De meest ingrijpend zijn de markten die na de dip ook niet meer terugkomen op het niveau van begin 2020 (bijvoorbeeld luchtvaart). Sta dus even stil bij de verwachting hoe jouw markt herstelt en hou daar rekening mee in de planning 2021. 

2) Corona als kans in plaats van bedreiging?

Corona biedt echter ook kansen. Mensen gaan meer thuiswerken en minder reizen. Er komt een hele nieuwe industrie aan met producten en diensten die gericht zijn op het voorkomen en omgang met nieuwe epidemieën. We willen namelijk niet meer afhankelijk zijn van China met mondkapjes, naalden etc. Ook zal er extra reserve capaciteit in de zorg komen en waarschijnlijk zal de maatschappelijke dienstplicht weer worden ingevoerd. Zomaar een greep uit zaken die veranderen. Neem even de tijd met je team om daarover te brainstormen. Waar liggen kansen voor ons bedrijf?

3) Analyseer waar je het makkelijkst kunt groeien

Heb jij je huidige klantenbestand opgedeeld in A, B en C klanten? Dit is een segmentatie van je huidige klanten die het beste bij jouw bedrijf passen en waar meeste omzet en marge wordt behaald. Deze klanten verdienen de meeste aandacht en daar zou je er nog meer van moeten hebben. Nemen deze A-klanten trouwens wel alle producten of diensten af of is het maar een klein deel? Wellicht de moeite om daar eens naar te kijken? Je hebt immers al een relatie met hen en een kopje koffie is snel afgesproken.

Deze analyse is overigens onderdeel van onze winstlekkagescan®. Uit onderzoek onder ruim 300 MKB bedrijven blijkt dat bij 9 van de 10 winst weglekt, die gem. 9% van de omzet bedraagt. Bij deze gratis scan kijken we samen met jou waar eventueel winst weglekt. Wil je ook zo’n gratis en vrijblijvende sessie, neem gerust contact met ons op.

4) Zorg voor een goede begroting

Het opstellen van een goede begroting geeft een actueel overzicht van hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Hierin plan je per maand de omzet, kosten en winst voor het gehele jaar. Gedurende het jaar vul je na afloop van elke maand de gerealiseerde omzet en kosten in hetzelfde overzicht. Zo weet je na elke maand exact waar je aan het eind van het jaar op uitkomt. Sterker nog: je kunt per maand bijsturen in de organisatie om toch op de geplande winst uit te kunnen komen. 

5) Betrek je medewerkers bij je plannen

In het kader van optimale betrokkenheid en motivatie is het van groot belang je medewerkers te betrekken in de plannen. Zo kun je samen kijken welke kansen er zijn en ideeën uitwisselen hoe je deze gaat aanpakken. Het stelt je ongetwijfeld in staat om nieuwe dingen te bedenken en produceren. Daarna presenteer je het aan het personeel, maak je er een feestje van en ga je er samen met hen een succes van maken.

Vind je het een uitdaging waar te beginnen?

Meer dan ooit wordt er van jou als ondernemer leiderschap gevraagd. Uit ervaring weten we dat je je dan als ondernemer heel alleen kan voelen. We vragen als ondernemers nou eenmaal niet snel om hulp. Maar, zeker in deze tijden zal een steun in de rug toch wel fijn zijn. thexton armstrong spreekt de taal van de MKB ondernemer en heeft voor elke MKB uitdaging wel een oplossing op de plank. Dat begint natuurlijk allereerst met een luisterend oor van een vertrouwd adviseur uit jouw buurt.

No Comments
Post a comment