Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Jan-Harmen de Goeijen: Ben ik klaar voor de overdracht van mijn bedrijf?

Je bedrijf overdragen is voor de meeste ondernemers een belangrijke gebeurtenis die je meestal maar één keer meemaakt. Dat is precies de reden waarom vrijwel niemand er ervaring mee heeft. Hoe weet je dan of je klaar bent voor de overdracht van je bedrijf?

 

Jan-Harmen de Goeijen, mentor bij thexton armstrong, heeft de nodige ervaring met het begeleiden van een bedrijfsoverdracht. Jan-Harmen: “Vaak wordt gedacht dat bedrijfsoverdracht alleen een technisch dingetje is, maar het is ook een emotioneel proces. Ondernemers voelen zich verantwoordelijk voor alle betrokkenen en willen de overdracht zorgvuldig doen. Gemiddeld duurt zo’n traject één tot twee jaar; in die periode moet je veel regelen. Ik merk dat het dan een gerust gevoel geeft dat een vertrouwd iemand naast je het overzicht houdt en de overdracht objectief en vakinhoudelijk kan managen.”

 

Wat komt er kijken bij een overdracht
“Wil je het in één keer goed doen dan is op tijd beginnen met een goede voorbereiding belangrijk. Ik doe dat door je eerst te vragen naar je persoonlijke redenen en doelen rondom de overdracht” vertelt Jan-Harmen. “Denk daarbij aan vragen als: waarom wil je je bedrijf overdragen? Wil je je bedrijf in één keer volledig overdragen of gefaseerd over een aantal jaren? Wat wil je gaan doen na de overdracht en wat betekent de overdracht voor jou persoonlijk en financieel?”

 

De toekomstige koper
Soms is er al een toekomstige koper in beeld, maar niet altijd. Het kan zijn dat één van je medewerkers interesse (én de capaciteit) heeft, maar het is ook mogelijk dat de koper van buiten je bedrijf moet komen. Zoals een leverancier, afnemer of ‘concullega’ die verder wil groeien en belang heeft bij jouw klantenbestand, kennis of expertise.

 

Heb je een familiebedrijf, dan willen je kinderen het misschien overnemen. Twijfel je of ze daar al klaar voor zijn dan is nadenken over een gedegen persoonlijk ontwikkelingsplan verstandig. Jan-Harmen: “Het is ook mogelijk om betrokken te blijven bij je bedrijf als je dat wilt. Ik help je bij de gesprekken met je familie over de overdracht want dat zijn niet altijd de makkelijkste gesprekken. Vaak zie ik dat lastige kwesties blijven liggen omdat zaken niet worden uitgesproken. Communicatie is hoe dan ook een belangrijk sleutelwoord, zeker als er verschillende belangen zijn. Behalve voor familie geldt dat ook voor eventuele mede-eigenaren van je bedrijf en je personeel.”

 

Spic en span zorgt voor waardestijging
Vanzelfsprekend kun je ook bij de waardebepaling van je onderneming rekenen op onze hulp. Bedenk dat de koper vooraf een kijkje in de keuken wil nemen. “Zorg er dus voor dat alles spic en span is, dan wordt je bedrijf winstgevender waardoor de waarde stijgt” adviseert Jan-Harmen. Met de gestructureerde aanpak van ons BedrijfsOverdrachtPlan begeleiden wij je bij het overnameklaar maken van je bedrijf. Daarnaast werken wij als regisseur van jouw bedrijfsoverdracht nauw samen met je accountant, fiscalist en jurist zodat ook alle fiscale en juridische consequenties duidelijk zijn. Niemand wil tenslotte achteraf onaangenaam verrast worden. “Na zo’n intensieve periode is het mooi om te zien hoe er bij de definitieve overdracht een enorme last van iemands schouders valt” besluit Jan-Harmen.

 

Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?
Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.