Plan vrijblijvend afspraak

Blog

5 tips voor bedrijfsoverdracht

5-tips-voor-bedrijfsoverdracht

5-tips-voor-bedrijfsoverdracht

Als ondernemer heb je er vast wel eens nagedacht over bedrijfsoverdracht. Wanneer ga jij je bedrijf verkopen of overdragen aan de volgende generatie? Waar moet je dan aan denken? En wie gaat jouw bedrijf onder welke voorwaarden overnemen? In deze blog geven we 5 tips die veel van je vragen zullen beantwoorden.

1. Maak een profiel van de potentiële overnamekandidaat

Van oudsher gebeurde de overname van een bedrijf via opvolging door de volgende generatie; zoon(s) en/of dochter(s). Tegenwoordig volgt de gemiddelde tiener en twintiger echter zijn eigen koers. Ga er daarom niet vanuit dat jouw kroost automatisch het bedrijf wil overnemen, maar maak een profiel van de potentiële overnamekandidaat voor bedrijfsoverdracht. Doe dit ruim voordat je een leeftijd hebt bereikt waarop je vindt dat het genoeg is geweest of noodgedwongen moet minderen.

2. Neem de tijd voor het maken van een beslissing

Als je hebt besloten “ik ga verkopen”, houd er dan rekening mee dat een bedrijfsoverdracht niet 1, 2, 3 geregeld is. Hoewel er uitzonderingen zijn, moet je erop rekenen dat een overdracht zo’n twee tot drie jaar duurt. Daarbij is tijd een slechte raadgever. Wil je snel van je onderneming af zijn? Ga er dan van uit dat je niet de prijs krijgt die je verdient.

3. Praat er over met enkele naaste vertrouwelingen

Als je overweegt om te stoppen en je bedrijf over te dragen, aan wie vertel je dit dan het eerst? Wat denk je van deze simpele eerste stap: begin er thuis over met je partner. Een partner kan je na al die jaren vaak feilloos aangeven dat het tijd is om te stoppen en wat je daarna kan gaan doen. En dat je er niet nog langer mee moet wachten.

4. Maak jezelf misbaar

Het overgrote deel van de eigenaren van mooie bedrijven is zelf de spil waar alles om draait. Dat hebben ze vaak zelf veroorzaakt door overal de controle over te willen hebben. Vergis je niet: jezelf misbaar maken kost dan heel wat werk én tijd. Vraag daarom iemand die dicht bij je staat om je erop te wijzen als je je weer teveel met alles wilt bemoeien. Je wilt immers dat je bedrijf juist zonder jou goed kan functioneren.

5. Zorg voor overdracht en geen overname

Een bedrijf moet je kunnen overdragen en niet over laten nemen. Je kunt het vergelijken met op vakantie gaan: je kunt last-minute al jouw werkzaamheden bij een collega ‘over de schutting gooien’ óf je kunt een meeting inplannen om de ander goed voor te bereiden.

De aanpak van thexton armstrong helpt je om als ondernemer misbaar te worden, terwijl je de winst kunt blijven maximaliseren. Wij nemen de regierol in het gehele proces over: van het verkoopklaar maken van je bedrijf tot aan de overdracht.

Wil jij verder praten over de groeimogelijkheden van jouw onderneming? We komen graag bij jou op de koffie. Zoek de bedrijfscoach bij jou in de buurt of neem contact met ons op via het contactformulier.