Plan vrijblijvend afspraak

Blog

5 manieren om jezelf over de kop te werken

5 manieren om jezelf over de kop te werken

5 manieren om jezelf over de kop te werken5 manieren om jezelf over de kop te werken — en winst te verliezen!

Hoe kun je groeien met winstbehoud — of beter nog, met winstverbetering. Dat kan een enorme uitdaging zijn: Je moet mensen aannemen en opleiden, je opdrachten in goede banen leiden, en grip krijgen op je financiën. Maar je hebt het al zo druk met vakman zijn, dat je geen tijd hebt om ondernemer te zijn.

Is deze uitdaging ook herkenbaar voor jou? Dan resulteert dat waarschijnlijk in harder werken, langere uren, en harder duwen en trekken aan je personeel.

Waarschijnlijk denk of roep je nu: “wat moet ik anders?” En dat is begrijpelijk. Want het is wat je gewend bent; het is een gewoonte geworden.

Bij ondernemers die willen groeien met winstverbetering, zien we zelfs een vijftal hardnekkige gewoonten terugkomen. En die brengen het volgende risico mee zich mee: dat je jezelf als ondernemer over de kop jaagt. De 5 gewoonten — en de acties die je moet nemen om ze af te leren — lees je hieronder:

1) Teveel de regie willen houden

In veel branches ontstaan posities uit noodzaak. Hierdoor ben je als directeur afgedaald tot aan de werkvloer. Dit is begrijpelijk, maar onhoudbaar. Als directeur dien je namelijk beleid te maken, klanten te vinden, nieuwe producten of diensten te ontwikkelen — en zeer belangrijk: je dient je mensen te motiveren om je klanten uitstekende dienstverlening te bieden.

“Ik kan het net zo goed zelf doen. Tegen de tijd dat ik het heb uitgelegd, had ik het zelf al gedaan kunnen hebben.”

Actie: ga (weer) delegeren!

2) Niet op tijd durven opschalen

Hierdoor neemt de druk op jouw medewerkers snel toe. Gevolg: de oude garde werkt langere uren, wat tot fouten en verloren productiviteit leidt. Eén ding weet je hierdoor zeker: het werk komt weer terug op jouw bureau!

“Ik wil wel groeien, maar ik ga geen personeel aannemen. Als ik ze al kan vinden, dan zijn ze te duur, en je komt nooit meer van ze af!”

Actie: zoek nieuw personeel, leid ze op, en geef ze verantwoordelijkheid!

3) Doorgaan met slecht presterend personeel

Accepteer jij ook dat een deel van je personeel onvoldoende waarde toevoegt? Doe het niet. Want hierdoor komen je beste krachten nog meer onder druk te staan. En in punt 2 heb je al gelezen wat het gevolg daarvan is.

Niet iedereen kan deze taak aan, daarom geef ik dit soort klusjes aan Piet.”

Actie: ga met je personeel in gesprek om hun prestaties te verbeteren! Werkt dat niet, beëindig dan de samenwerking.

4) Geen ‘nee’ durven verkopen

In je jacht op omzet heb je als ondernemer waarschijnlijk alle soorten opdrachten aangenomen. Dat heb je gedaan omdat je niet echt weet wat nou een ‘goede’ order is, of omdat het een reflex is om altijd die order te scoren. Hierdoor steek je tijd en geld in opdrachten die wel omzet opleveren, maar misschien geen winst. Waardoor je zelf weer harder moet werken om winstgevend te worden.

Je moet pakken wat je pakken kan, toch?”

Actie: bereken of een opdracht daadwerkelijk winst oplevert, en beslis dan of je deze aanneemt!

5) Een aanhoudende prijzenslag voeren

Bied jij nog steeds (te) scherpe prijzen aan, terwijl je arbeid- en inkoopkosten zijn gestegen? Ook hier geldt weer: hierdoor heb je wel meer omzet, maar geen winst aan het eind van de rit.

Winsten zoals vroeger komen niet meer terug.”

Actie: Kijk naar je kostprijs! En stel jezelf de vraag: is mijn product of dienst beter dan dat van mijn concurrentie? Is het antwoord ja, dan kun je er dus meer voor vragen.

Deze gewoonten zijn per definitie diep ingesleten en moeilijk te veranderen. Maar toch is het cruciaal dat je er als ondernemer aan werkt. Want alleen dan kun je voorkomen dat er winst uit je onderneming wegvloeit.

Wil jij weten of dat ook voor jouw onderneming geldt — dat er winst wegvloeit? Dan is het raadzaam om onze winstlekkage test te doen. Met deze test krijg je snel inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, en leer je wat er nodig is om deze situatie om te draaien.

Je kunt ook een vrijblijvend gesprek aangaan met één van onze bedrijfsmentoren. Zij kijken graag met je mee en kunnen je helpen om je bedrijfsgroei op een gezonde manier te realiseren – zonder dat jij er aan onder gaat!