Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Walter van Deursen: Wat kun je leren van……

Walter van Deursen nam in 1983 het traditionele installatiebedrijf van zijn vader over en liet het uitgroeien tot 15 man personeel. Maar na verloop van tijd liep zijn bedrijf niet lekker. In zijn zoektocht naar de oorzaak daarvan werd hij in 2008 ook nog geconfronteerd met de impact van de economische crisis op zijn bedrijf. Inkrimpen bleek noodzaak en Walter vroeg bedrijfsmentor Koen Berghuis om advies.

Walter: “Toen Koen in beeld kwam zijn we samen aan een traject begonnen. De bedoeling was eigenlijk om winstlekkages op te sporen en die weg te nemen. Daarvoor heeft thexton armstrong een mooie methodiek die heel verhelderend is. Maar soms ook confronterend. We ontdekten namelijk vrij snel dat de oorzaak van de winstlekkage lag bij de slechte sfeer en de mentaliteit van een deel van mijn personeel.”

Veranderingen en een tweede bedrijf

“Mijn gesprekken met Koen waren aanleiding om enkele veranderingen door te voeren. Vervolgens bleek dat sommige medewerkers daar niet in wilden meegaan” vertelt Walter. “In die periode zijn enkele personeelsleden vertrokken. Weliswaar daalden toen mijn personeelskosten, maar de algemene kosten bleven gelijk. Met minder personeel moesten we meer uren maken om hetzelfde werk te kunnen doen, de werkdruk werd dus flink hoger. Daarop liepen 4 medewerkers vast, zij vertrokken ook. Toen besloot ik in 2015 om mijn bedrijf om te vormen tot een regionaal service onderhoudsbedrijf. Dat draait goed met 3 medewerkers voor de bestaande vaste klanten op het gebied van onderhoud. Die hebben we behouden.”

“In 2007 richtte ik mijn nieuwe bedrijf ClimaLevel op, dat zit in hetzelfde pand. ClimaLevel ontstond vanuit de groeiende vraag naar duurzame oplossingen in de installatietechniek. We zijn landelijk dekkend in advies, engineering en installatie van duurzame oplossingen voor het binnenklimaat van bedrijven en woningen. Voor de uitvoering huur ik installateurs in die ik selecteer op basis van kennis en vakgebied.”

Bijdrage Koen

Walter: “Koen is een heel goede sparringpartner. Hij denkt met mij mee en komt met praktische oplossingen voor allerlei bedrijfsproblemen. Koen heeft mij de ogen geopend. Ik volgde diverse managementtrainingen en dat leidde tot betere resultaten. Ik kreeg een andere kijk op het organiseren en leiden van mijn bedrijf. Het vastleggen van taken en verantwoordelijkheden gaf mij rust.”

“Verder maak ik dankbaar gebruik van Koens netwerk. Via die weg zijn onze huidige boekhouder en verzekeringsman binnengekomen. Onder Koens begeleiding ben ik van een standaard huis-tuin-en-keukenbedrijfje gegroeid naar een gestructureerde gedegen organisatie die ik steeds verder verbeter. Dat is een continu proces. Het personeelstekort blijft wel een uitdaging. We doen bewust veel aan secundaire arbeidsvoorwaarden om medewerkers te behouden en nieuwe mensen aan te trekken.”

Nieuw traject

Na afronding van het traject hielden Koen en Walter contact. Walter: “Sinds juli 2021 is Koen weer betrokken omdat ik het rustiger aan wil gaan doen.”

Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?

Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.