Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Alfons van der Vegt: Wat kun je leren van……

Als je bedrijf groeit komen er steeds nieuwe taken op je pad. Toen Alfons van der Vegt zijn bedrijf begon, wilde hij hooguit 3 medewerkers. Dat liep anders. Inmiddels is ook zijn broer René bedrijfseigenaar en heeft Van der Vegt Fijnmetaal uit Raalte 15 werknemers. “Mijn ambitie is dat het altijd beter kan. Soms heb je daar advies voor nodig en dat volg ik dan ook op.” zegt Alfons. “Sinds 2 jaar werken wij samen met bedrijfsmentor Anton Erich en hebben daarmee ons bedrijf verder geprofessionaliseerd.”

Alfons: “De eerste 11 jaar deden we alles op gevoel en waren niet zo bezig met de lange termijn. Dat ging best goed, maar als je groeit merk je gewoon dat die manier van aansturen niet meer voldoet. Er kwamen ook steeds nieuwe vraagstukken. Daar hadden we dan op zich wel kennis van, maar we wisten niet altijd precies hoe we het in de praktijk moesten inrichten terwijl dat juist belangrijk is als je meer medewerkers hebt. Op dat punt vult Anton ons aan met zijn kennis en ervaring. Samen bespreken we onze aanpak en leggen die vast, inclusief evaluatiemomenten.”

Vertel eens iets over de ontwikkelingen?

Alfons: “We hebben met Anton aan onze visie en strategie gewerkt en maakten ook een SWOT-analyse. Dat hielp om beter inzicht te krijgen in onze verliesposten en hoe we onze tijd besteden. Toen we in korte tijd een omzetgroei hadden van 30% hakte die enorm in op onze liquiditeit door de noodzakelijke tijdsinvestering en voorfinanciering. Anton heeft ons toen goed geholpen om steeds financieel overzicht te houden. Voor mij erg belangrijk want dat gaf rust. Verder houden we vaker en formeler werkoverleg met onze mensen. Daarin bespreken we ook hoe het bedrijf draait en wat onze doelen zijn. We hebben ons ontwikkeld tot een goed gemotiveerd team met een ‘Van der Vegt Fijnmetaal gevoel’; een gezellige en collegiale club waarbij niemand meer is dan een ander. Dat vinden wij heel belangrijk.”

“Vakkundig personeel behouden is nu onze grootste uitdaging. We investeren veel in de ontwikkeling en het werkplezier van ons team, gecombineerd met het gebruik van de modernste productietechnieken. Dat is nodig want we weten dat goed gekwalificeerd personeel in onze sector steeds schaarser wordt. Onze ambitie is verder groeien en onze medewerkers te laten meegroeien met onze ambities. Dat kunnen we alleen realiseren door slimme oplossingen te bedenken. Met intern opleiden kunnen we niet alles opvangen, daarom zetten we nu onze processen nog krachtiger neer. We digitaliseren alle vakkennis en richten processen zo duidelijk, eenvoudig en inzichtelijk mogelijk in. Met die voorbereiding kan een operator eerder en makkelijker een machine bedienen. Daarnaast maken onze machines door robotisering meer uren waardoor we zonder extra personeel toch de omzet verhogen. Anton denkt ook mee in dit veranderingsproces.”

Wat heeft Anton jullie als bedrijfsmentor gebracht?

“Alles is professioneler geworden. Anton kan de zaken goed verwoorden en in de praktijk brengen. Door hem nemen we de tijd en rust om te kijken of we nog steeds op de goede weg zijn.”

Wat adviseer jij andere ondernemers?

“Ik merk nu hoe belangrijk inzicht in je bedrijf is. Ik stuiterde maar door, dat werkte niet en gaf stress. Vastleggen waar je naartoe wil helpt om sneller en makkelijker keuzes te maken.”

Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?

Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.