Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Waarom persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers prioriteit heeft

persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling

Stel: een medewerker geeft aan dat hij of zij zich persoonlijk verder wil ontwikkelen. Dat is natuurlijk een goed teken. Maar medewerkers die zich willen ontwikkelen vragen vaak om opleidingen en tijd om deze te volgen. Waarom zou je als ondernemer aan deze (kostbare) wens tegemoetkomen?

Je hoeft echt niet meteen in de stress te schieten als de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers ter sprake komt. Dit kan namelijk ook op de werkvloer plaatsvinden. Door van elkaar te leren, door jouw medewerker een mentor te geven, of via zelfstudie. Hierbij geef ik je vijf redenen om de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers prioriteit te geven:

Tevredenheid

Een medewerker die zich inzet voor zijn eigen ontwikkeling is doorgaans meer tevreden met zijn directe werkomgeving dan een medewerker die dat niet doet. Hij neemt namelijk het heft in handen en kijkt vooruit. Hij ziet de toekomst positief tegemoet.

Innovatie

Met de ontwikkeling van medewerkers worden nieuwe methoden en technieken aangeleerd. Op deze manier wordt innovatie binnen het bedrijf breder gedragen en is deze niet meer alleen van jou afhankelijk.

Exitstrategie

Als je denkt aan verkoop of overdracht van jouw onderneming, zijn er dan medewerkers die hiervoor kwalificeren en zich daarvoor interesseren? Het zou mooi zijn als een overnamekandidaat uit eigen gelederen komt, nietwaar? Het voortbestaan van jouw kindje is met een dergelijke overdracht beter gewaarborgd.

Krapte op de arbeidsmarkt

Jouw onderneming ontwikkelt zich continu, evenals de markt waarin je opereert. Misschien denk je dat een goed opgeleide medewerker gemakkelijker overstapt naar een concurrent. Is persoonlijke ontwikkeling dan geen weggegooid geld?

Maar wat nu als een medewerker zich niet verder ontwikkelt en je alleen achterblijft met minder opgeleide medewerkers? Dat komt de kwaliteit van jouw onderneming niet ten goede. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kun je beter de medewerkers behouden en hen laten meegroeien met de markt en jouw bedrijf.

Productiviteit

Als de medewerkers zich vergelijkbaar ontwikkelen als jouw onderneming, dan zal ook de productiviteit op orde blijven. De activiteiten worden efficiënt en met scherpte uitgevoerd. Je hebt minder uitval en je hoeft minder correcties uit te voeren.

Je hoeft er niet alleen voor te staan

Ik zou persoonlijke ontwikkeling van medewerkers dus toejuichen en zelfs stimuleren. Je hebt er als ondernemer zelf veel baat bij. Maar als jij het een uitdaging vindt om medewerkers aan hun persoonlijke ontwikkeling te laten werken en er graag met een MKB-expert over wil sparren, neem dan contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.