Plan vrijblijvend afspraak

Blog

De nummer 1-oplossing voor te veel drukte op het werk

drukte op het werk

drukte op het werk

Ben jij ook zo’n ondernemer die zich aan het eind van de dag realiseert dat je veel hebt gedaan, maar lang niet hebt afgekregen wat je eigenlijk wilde? Heb je het idee dat je vooral werkt volgens de waan van de dag? Of dat je niet zelf je agenda bepaalt, maar dat je agenda jou bepaalt?

Wees gerust, je bent niet alleen! Maar het geeft wel een hoop stress, vind je niet? Constant het gevoel hebben dat je niet toekomt aan wat eigenlijk belangrijk is om te doen, omdat er telkens ‘iets tussenkomt’. Waardoor dat wat je écht moet en wil doen, steeds urgenter wordt naarmate de deadline dichterbij komt.

Time management is onzin
Ik dacht dat het niet meer hoefde, maar ik merk steeds vaker dat de ondernemers die ik begeleid behoefte hebben aan ondersteuning bij het managen van hun agenda. Time management is eigenlijk onzin. Je kunt de tijd niet managen, die loopt gewoon door. Maar je kunt wel je leven en je werk plannen, zodat je weer de controle zelf in handen hebt. Het gaat erom jouw prioriteiten in je agenda te zetten, niet om je (overvolle) agenda te prioriseren.

Je agenda als bak met stenen
Ik gebruik  de volgende metafoor: stel dat je agenda een grote bak is, waar je drie soorten stenen in wil krijgen; grote stenen, kiezelstenen en zand. Die soorten representeren de soorten taken die je hebt: grote, belangrijke taken, kleinere taken en al die kleine dingetjes die je ook ‘moet’(?) doen. Het moet er allemaal in passen (in een week zitten ook niet meer dan 168 uur). Wat gaat er eerst in? De grote stenen; je drukt ze er zo in dat ze zo goed mogelijk passen. Vervolgens de kiezelstenen, die met een beetje schudden tussen de grote stenen een plekje vinden. Tenslotte het zand, dat de laatste gaten vindt. Logisch toch?

En wat doe jij? Draai jij wellicht ook net als zovelen, de volgorde om? Ze houden zich vooral bezig met die kleine dingetjes en krijgen vervolgens de grote, belangrijke zaken niet meer af. En dus moet je jouw werkdag oprekken om al die belangrijke zaken ook nog af te krijgen. Er is maar één remedie: plannen!

Plan tijd om te plannen
Neem de tijd om te plannen. Plan tijd in voor de planning. Lees de vorige zin nog eens. Plan tijd in voor de planning. Plan elke week de zondag(ochtend) van tevoren. Plan elke maand in de laatste week van de vorige maand. En plan het jaar dat komt in december. Begin met de grote taken en doelen, daarna de kleinere en laat vervolgens wat ruimte voor al die andere dingen waar je mee wordt geconfronteerd. Zo krijg je de zaak, jouw agenda weer onder controle. Het gezegde luidt: “Falen om te plannen is plannen om te falen”.

Tijdverlies is geldverlies
Hoe zit het met jou en jouw medewerkers? Verliezen jullie kostbare minuten per uur omdat er geen goede planning gemaakt wordt? Dit kan resulteren in tientallen uren per maand die verloren gaan; uren waarin voor het bedrijf benodigde omzet had kunnen worden gemaakt. Het leven volgens de waan van de dag levert al gauw een verlies van productiviteit op van meer dan 10%!  Dat is 6 minuten van elk uur! Iets meer dan twee volle werkdagen per maand. Tel uit je winst…

10 tips om het maximale uit je bedrijf te halen
Het is niet altijd even makkelijk om je bedrijf voor jou te laten werken in plaats van andersom. In ons e-book ‘Mooier dan de hoofdprijs’ geven we je tien tips om het maximale uit je bedrijf te halen. Download het hier.

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil jij een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong? Neem dan rechtstreeks contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.