Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Mijn werknemers gaan op vakantie, maar wanneer kan ik als ondernemer ook even weg?

ondernemer op vakantie

ondernemer op vakantie

Een groeiend bedrijf betekent hard werken als ondernemer. Je hebt inmiddels een aantal werknemers en die willen op vakantie. Ook jij hebt behoefte aan even opladen van het werk. Kun je zomaar even weg? Hoe regel je dat op kantoor en hoe zit dat met je klanten? 

Mijn werknemers gaan op vakantie, maar wanneer kan ik als ondernemer ook even weg?

Volgens ons moet je altijd op vakantie kunnen. Het is een kwestie van je processen en je mensen goed op orde hebben. Als je niet op vakantie kan, betekent dat ook dat je niet ziek kan worden. Als je tien man personeel hebt en je kan geen dagje afwezig zijn, heb je het niet goed geregeld. Hoe zorg je ervoor dat die basis wel goed geregeld is?

Leiderschap

Als ondernemer is het lastig om de rol als ondernemer, expert of vakman en manager uit elkaar te houden. Daar moet je een keuze in maken. Als je op vakantie wil, moet je keuzes maken, anders blijf je zelf met een bord vol taken zitten, die niet meer bij je functie passen. Je moet dus goed leiderschap voeren: structuur aanbrengen in je onderneming en je werknemers vertrouwen geven. Als leider heb je de moed om de beslissing te nemen werkzaamheden bij je mensen neer te leggen.

Delegeren

Wat bij ondernemers vaak als eerste wordt uitbesteed is de boekhouding. Onze tip is dan om met diezelfde gedachte naar de rest van de werkzaamheden te kijken. Wat zijn kopieerbare of delegeerbare activiteiten en besteed die dus uit. Zorg dat die activiteiten duidelijk zijn, zodat ze makkelijk overdraagbaar zijn naar anderen. Zo krijg jij je handen vrij. Dat is je uiteindelijke doel als ondernemer: dat je niet in, maar áán je bedrijf werkt.

Klanten

Als je nog direct met klanten in contact staat, laat je ze weten dat je voor een bepaalde periode afwezig bent. Dit geeft een goede kans om te vragen of je nog iets voor ze kan betekenen voor je op vakantie gaat. Wie weet wat er voor kansen liggen, qua verkoop. En het is een kans om de collega te introduceren die het van je gaat overnemen. Is er geen klantcontact, dan hoef je het ook naar niemand te communiceren. Je stelt dan hooguit je afwezigheidsassistent van je mailprogramma in. Je kunt dan aangeven bij wie de afzender moet zijn met zijn/haar vragen. Op vakantie gaan is grotendeels een kwestie van plannen. “Maak een duidelijk plan. Bedenk wat de gevolgen zijn voor je bedrijf als je op vakantie gaat en daar anticipeer je dus op. Zowel wat betreft je werknemers, als je klanten.”

Wil jij eens in gesprek met een mentor van thexton armstrong om te praten en sparren over jouw onderneming en processen?
Vul dan het contactformulier in of bel 036- 23 40 185. Wij nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

No Comments
Post a comment