Plan vrijblijvend afspraak

Blog

5 tips om besluitvorming in jouw onderneming te verbeteren

besluitvorming

besluitvorming

Als ondernemer neem je dagelijks besluiten om je bedrijf verder te helpen. Beslissingen die je niet maar even op zijn beloop laat. Sommige besluiten hebben immers verstrekkende gevolgen voor jou of jouw medewerkers.

Druk maakt het nemen van een besluit extra moeilijk en spannend. Niet iedereen zal het met je besluit eens zijn. En wat als je de verkeerde beslissing neemt? Is je besluit vooral goed voor jezelf, of helpt het je organisatie ook verder op de lange termijn?

Benny Schulte, bedrijfsmentor, geeft je graag 5 tips om de besluitvorming in jouw onderneming te verbeteren.

1) Is het eenmalig op terugkerend?

Wanneer het om een eenmalig besluit gaat, zoals ‘koop of lease ik mijn bedrijfswagen?’, dan is de overweging snel gemaakt. Nadat je je goed hebt laten voorlichten, maak je een keuze en kan je in dezelfde vaart weer door naar het volgende.

Bij iets dat inhaakt op je primaire proces en van invloed is op de langere termijn, is het verstandig hier meer tijd voor te nemen en een zorgvuldige afweging te maken, met inachtneming van het terugkerende karakter. Hiermee voorkom je het risico dat, wanneer alles in kannen en kruiken is, je weer opnieuw kunt beginnen.

2) Investeer in kennis

Tijdens verjaardagen en op borrels weet iedereen precies met welke beslissing jij worstelt en elke buurman of goede vriendin heeft ook de juiste antwoorden paraat. Tenminste, dat denken zij. Maar elke situatie is anders en elke beslissing vraagt om de juiste expertise. Investeer tijd en desnoods geld in het zoeken naar experts met de benodigde kennis, zodat je weloverwogen de juiste besluiten neemt.

3) Sta 100 procent achter je besluit

Zodra de beslissing is genomen, moet je volledig achter dit besluit staan. Je zult het tenslotte moeten uitleggen en beargumenteren. Wanneer anderen zich afvragen waarom je deze keuze hebt gemaakt, is het van belang dat je voor 100 procent zeker bent van je zaak. Heb je het besluit genomen, dan is dat de enige juiste keuze!

4) Neem de tijd

Uit voorgaande tips komt steeds hetzelfde naar voren: beslis nooit overhaast. Het kan heel verraderlijk zijn om abrupt beslissingen te nemen. Ongetwijfeld zijn er situaties waarin adequaat en direct handelen nodig is. Vertrouw dan op jouw bekwaamheid om dit soort beslissingen ad hoc te nemen.

Dit is anders voor beslissingen die langetermijngevolgen hebben. Besluiten die consequenties hebben voor de toekomst, voor jou en eventueel mensen die van je besluit afhankelijk zijn. In dat geval is het raadzaam daar goed de tijd voor te nemen.

5) Leg weg

Dat brengt ons bij de vijfde en misschien wel belangrijkste tip: denk er nog eens over na. Heb je een besluit genomen? Leg het gewoon even aan de kant, laat het bezinken en kijk er op een ander moment nog eens naar.

Het gebeurt regelmatig dat je een paar dagen, of zelfs weken, later anders tegen de situatie aankijkt. Er schiet je bijvoorbeeld iets te binnen dat van invloed kan zijn op je keuze. Voelt het na een tijdje nog steeds als de juiste beslissing? Dan weet je 100 procent zeker dat je het juiste besluit neemt!

Wanneer je deze 5 tips hanteert, zul je zien dat de besluitvorming in jouw onderneming aanzienlijk verbetert en soepeler verloopt. Bovendien voel je je dan zekerder van je keuzes en zijn ze eenvoudiger uit te leggen naar de buitenwereld.

Besluitvorming met thexton armstrong

Heb je hulp nodig bij besluitvorming of heb je behoefte aan expertise op dit vlak? Maak een afspraak en we komen graag eens bij je langs om je te helpen.

Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.