Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Welke kies je: raad van commissarissen (rvc) of raad van advies (rva)?

“Asking uncomfortable questions in a constructive way.” Zo wordt de taak van een raad in het Engels pakkend omschreven. Voor de directie van een mkb-onderneming is een goede raad opbouwend kritisch: zij houdt toezicht op hun beleid en functioneren. Maar wanneer kies je een RvC en wanneer een RvA?

Wanneer er meerdere aandeelhouders zijn, kan de raad voor een goed evenwicht zorgen. Dit adviesorgaan biedt kennis en ervaring en zorgt daarmee voor scherpte in het bedrijf. De directie is dagelijks bezig met de onderneming en wordt door een raad tegen bedrijfsblindheid beschermd.

Wat houdt een raad in?

Een goed adviesorgaan bestaat uit één of meerdere bekwame buitenstaanders, die gekozen worden op basis van hun ervaring en deskundigheid. Het instellen van een raad werkt niet alleen binnen de onderneming positief, maar heeft ook een goede werking naar buiten.

Financiële instellingen en andere stakeholders zijn vaak blij met het instellen van een raad, omdat dit een teken is van professionalisering en structuur. De geloofwaardigheid naar externen wordt hiermee versterkt.

Om een raad optimaal te laten functioneren is verstandig om vooraf te bepalen waarover afgestemd wordt, welke rapportages de raad ontvangt en welke vergaderfrequentie gehanteerd wordt. Een onderneming heeft niets aan een raad waarbij alles vrijblijvend is, want dan zal de directie er niet beter van worden en voelen de leden van de raad zich niet serieus genomen.

Verschil RvC en RvA

Een RvC is een formeel orgaan dat wettelijke verplichtingen en bevoegdheden met zich meebrengt. Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht, terwijl het mkb ervoor kan kiezen. Een RvA is geen formeel wettelijk orgaan en bepaalt onderling de afspraken en verhoudingen die niet wettelijk worden opgelegd.

In de praktijk wordt er bij de grotere mkb-ondernemingen vaak voor een RvC gekozen. Bij de kleinere ondernemingen gaat men vaak voor een RvA. Bij mkb-ondernemingen is er wel wettelijk een verschil, maar zowel de RvC als de RvA is een adviesorgaan en in beide gevallen heeft de Aandeelhoudersvergadering het laatste woord.

Ik hoop dat in de toekomst aan meer directies van mkb-ondernemingen oncomfortabele vragen gesteld gaan worden. Dat houdt ze een spiegel voor. Ze hebben een klankbord en meer kennis en dit alles komt ten faveure van hun prachtige onderneming!

Meer weten?

Neem contact op met de schrijver van dit artikel, bedrijfsmentor Joop Akkerman, of vul het contactformulier in op onze site.  We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.