Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Steven Endema: Visie over 5 jaar

Van de Bunt Isolatietechniek
Een isolatiebedrijf gespecialiseerd in spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodem- en dakisolatie. Isoleren woningen, gebouwen, kantoren. En zorgen zo voor de verduurzaming ervan. Steven Endema is sinds 2011 werkzaam als adviseur bij Van de Bunt en vanaf mei 2020 eigenaar.

 

Wanneer ondernemers bij thexton armstrong komen met een vraagstuk, wordt er een plan gemaakt voor het traject dat ze doorlopen, gebaseerd op dit vraagstuk. Onderdeel van dit traject is de ‘persoonlijke visie’ die de thexton armstrong mentor voor de ondernemer opstelt. Zo worden doelen, wensen en dromen vastgelegd waar de ondernemer gedurende het traject en erna, naartoe kan werken. Zowel op zakelijk, als op persoonlijk vlak. Dit keer vertelt Steven Endema over zijn persoonlijke visie.

 

Hoe kwam je in aanraking met thexton armstrong?
thexton armstrong is al sinds 2015 bij dit bedrijf betrokken. Mentor Benny Schulte heeft geholpen bij het structureren van het bedrijf. Daar ken ik hem van. Toen ik in 2020 eigenaar werd, had ik een mooi bedrijf gekocht en dacht ik: en nu? Met Benny had ik al een goede klik, dus ben ik met hem doorgegaan.

 

Wat stond er in de visie?
Waar sta ik nu en waar wil ik over 5 jaar staan. De visie is verhelderend. Het helpt je nadenken en helder krijgen wat je wilt bereiken. Zo stond erin dat ik een bedrijf wil hebben waar de omzet van gegroeid is. Dat ik het aantal teams van 15, naar 20 wil uitbreiden, dat we op een bedrijventerrein gaan zitten. Op persoonlijk vlak: dat ik meer tijd voor mijn gezin wil. Dus vier dagen ga werken en de andere dagen volledig aan familie besteed.

 

Hoe werk je naar dat doel toe?
We hebben al flinke stappen gemaakt. Het bedrijf moest gestructureerd worden. Er is een managementteam in het leven geroepen. Daarvoor heb ik twee man uit de uitvoering gehaald, die samen met mij gedurende de week de zaken aansturen. Ik ben zelf nog wel de spin in het web, maar voor organisatorische uitvoeringen op bepaalde dagen hoef ik niet meer voor elk klein dingetjes gebeld te worden. Dit betekent wel dat de omzet even naar beneden gaat, want ik heb op deze manier vier productiedagen weggenomen. Maar daar heb ik met Benny naar gekeken, en dat is een investering in je organisatie. We hebben samen zitten rekenen of we ons dat kunnen veroorloven. Was het helemaal dicht te rekenen? Dat bleek vrij lastig, maar het geeft mij wel rust en dat is een onderbuikgevoel en ondernemers inzicht waar ik naar moest luisteren.

 

Wat is het belang van die visie?
De visie voelt als een goede leidraad. Het is een soort anker. Iets wat je aan het begin met elkaar (de mentor en jij), maar vooral met jezelf hebt afgesproken. Ik ga dan elke maand twee tot drie uur met mijn mentor van thexton armstrong om tafel om iedere keer te kijken: Wat is er afgesproken? Hoe verloopt de planning die we hebben gemaakt? En wat halen we van de doelstellingen en wat moeten we bijstellen? Ik heb al wat bij moeten stellen, mede door de coronatijd. En eerlijk gezegd weet ik niet of ik al mijn doelen ga realiseren, maar het is een goede houvast om naar toe te werken. Daarnaast werkt het goed als reflectiemoment. In het begin van het ondernemers avontuur heb je veel ideeën over wat je graag wil. De praktijk blijkt soms weerbarstiger te realiseren en dan is het goed af en toe te reflecteren. Dus ook als het tegenzit kan je weer terug naar de visie om te zien wat al wél is gelukt. Terug naar dat anker.

 

Ondernemen is Persoonlijk
Op internet en in brancherapporten kunnen we allemaal informatie vinden over bedrijfsresultaten. Interessant als richtsnoer, maar het zijn meestal gemiddelden. Uiteindelijk gaat het erom wat jij met jouw bedrijf in jouw leven wil bereiken. Maak een afspraak met een bedrijfsmentor bij jou in de buurt om kennis te maken en te bespreken hoe de thexton armstrong aanpak/methode/collega/mentor het verschil voor jou kan maken. Plan vrijblijvend een afspraak.