André Spitteler: Wat kun je leren van……
Ondernemers helpen bij lastige vraagstukken. Dat is waar de mentoren van thexton armstrong zich voor inzetten. Met het besef dat er best een barrière kan zijn om ‘om hulp te vragen’. Dat gold ook voor André Spitteler van Aannemersbedrijf Aspect BV. Toch is hij meer dan blij met zijn besluit in 2018 om een mentor in te schakelen. “Het heeft zich dubbel en dwars terugverdiend!” In deze aflevering van ‘Wat kun je leren van?’ deelt André zijn persoonlijke ervaring.
“Ken je dat? Dat je als ondernemer ‘bedrijfsblind’ kunt worden? Je denkt dat je alles op de rit hebt. Maar eigenlijk is dat niet zo. Waar je dat zoal aan merkt? Je winstpercentage. Stel je hebt als bouwbedrijf een omzet van een miljoen euro. Dan moet er toch minimaal 8 tot 10% winst aan overblijven. Soms denk je als ondernemer op zulke percentages te zitten, maar kom je bij het opmaken van jaarcijfers bedrogen uit. Dat gold ook voor ons. Zeker toen we met de jaren meer personeel aantrokken.
Groei
“In 2018 beseften wij dat het in ons aannemersbedrijf behoorlijk schortte aan winstmarge. Ook al groeide ons bedrijf, de winst bleef achter. Zo gingen we het niet volhouden tot ons pensioen. Een pijnlijk maar noodzakelijk besef. We wisten dat dingen anders moesten. Als je bedrijf groeit, moet je mee veranderen. Voor mij als eigenaar betekende dit dat er andere taken op mijn bordje kwamen: ineens was ik ook manager die zich met resultaten, doelstellingen en bedrijfsstrategie bezig moest houden. Dat is best even wennen voor iemand die het liefst ‘met zijn handen werkt’. Ik kan er heel eerlijk in zijn: daar had ik hulp bij nodig.
“Ik legde mijn vraagstuk voor aan een zakenrelatie: ‘Hoe komt het toch dat écht winst maken zo lastig is?’. Hij vertelde ooit hetzelfde te hebben ervaren en liet de term ‘winstlekkage’ vallen. Ik herkende onszelf er direct in. ‘Schakel maar eens een mentor in van thexton armstrong!’, zei hij. ‘Dat helpt!’. We voelden eerst wel aarzeling. Kan zo iemand echt helpen? Het is toch een flinke extra investering, weegt dat wel op tegen de opbrengst? Gelukkig hakten we de knoop door om het traject aan te gaan. ‘We kunnen hier alleen maar beter van worden’, dachten we.
Mentor
“Paul Farmer heeft als ‘mentor’ ons bedrijf geanalyseerd. Wat doen we precies? Wat gaat er goed? Wat fout? En welke doelen willen we bereiken? We wisten wel dat we ‘wilden groeien’, maar een concreet financieel plaatje ontbrak. De tools van thexton armstrong maakten alles inzichtelijk. En drukten ons met de neus op de feiten.
“‘Het snijden in kosten’ was een logische eerste stap. Er bleken aardig wat zaken waarop we konden besparen. Vervolgens legden we onze offertes en calculaties onder de loep. “Adequater rekenen én werken werd het streven. Dat deden wij op drie manieren: door efficiënter te plannen, iets meer algemene kosten in rekening te brengen naar opdrachtgevers en minder snel ‘iets weg te geven’. Wat dat laatste betreft; dat is nou typisch iets wat je als ‘klein bedrijf’ doet vanuit je passie. Nog ‘even snel’ iets extra’s voor de klant en dan niet factureren. Maar bij het groter worden van je bedrijf wordt zoiets snel een bepalende factor.
Grip op zaken
“Dankzij Paul kregen we grip op zaken. Voorheen ‘deden we ons ding’ en maakten we aan het eind van het jaar de balans op. Dan ben je eigenlijk te laat – je kunt niet meer bijsturen. Nu hebben we dit proces omgedraaid. We kijken vooruit. We sturen maandelijks bij. En als we valkuilen zien aankomen, anticiperen we direct. Nu, vier jaar later, is Paul nog steeds betrokken bij onze bedrijfsvoering. Hij houdt ons scherp. We beseffen inmiddels dat doelen stellen erbij hoort; we zijn niet langer ‘bedrijfsblind’. En Paul? Die heeft zich – met meer dan een ton winst aan onze zijde – dubbel en dwars terugverdiend.”
Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?
Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.