Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Vijf fabels over de bedrijfscoach

bedrijfscoach

bedrijfscoachHulp vragen en een bedrijfscoach inschakelen om je bedrijf naar een hoger plan te krijgen? Nee, dat is te hoog gegrepen! Of te duur! We hebben vijf mythes rond bedrijfscoaching op een rij gezet.

Heb je wel eens bedacht hoe het zou zijn als je met iemand samen zou werken die je zeven(!) keer zoveel oplevert als dat jij hem betaalt?

Het grootste deel van de MKB-ondernemers zit vast. Zonder het zich goed te beseffen, zitten deze bedrijven al een aantal jaren vast in dezelfde situatie. Of het wordt langzaam maar zeker steeds slechter.

Veel ondernemers slagen er niet in hun bedrijf te laten groeien. Ze zijn zelf ook niet gegroeid. Ze doen nog steeds veel zelf; laten de onderneming niet voor hen werken, maar andersom (zijn eerder werknemer dan ondernemer). De winst groeit niet of nauwelijks en ze weten niet hoe ze hun bedrijf op een hoger plan kunnen krijgen. Of weten dat wel, maar worden door de dagelijkse gang van zaken steeds afgeleid. Hulp vragen, een bedrijfscoach inschakelen om ze te helpen? Nee, dat is te hoog gegrepen. Of te duur. Of onnodig, want: “wat weet zo’n bedrijfscoach nou van mijn business?”.

Laten we de mythes rond bedrijfscoaching eens nader bekijken. En ze meteen naar het rijk der fabelen verwijzen.

1) Zo’n bedrijfscoach kost me teveel tijd

Feit is dat coaching een enorme hefboom-waarde heeft; ondernemers maken grote vorderingen in de richting van hun doelen met slechts een klein aantal uren coaching per maand.

Coaching kan op verschillende manieren plaatsvinden. Sommige coaches geven de voorkeur aan 1-op-1 gesprekken op locatie bij het bedrijf. Anderen bieden coaching aan via bijvoorbeeld Teams of telefoon. Zo wordt afleiding voorkomen en privacy geborgd. Met twee tot vier sessies per maand van ± 90 minuten, is de tijdsinvestering laag ten opzichte van het effect van coaching.

2) Zo’n coach is als een goede vriend

Zo’n goede vriend waar ik ideeën tegenaan kan houden en die me gemotiveerd houdt. Hoewel een coach meestal vriendelijk blijft, is het niet je vriend. Of een hele kritische. Je bedrijfscoach wil het beste voor jou. Hij of zij werkt met jou aan het halen van jouw doelen en helpt je te slagen. Je coach houdt je aansprakelijk voor wat je doet en daagt je uit om meer te doen dan je denkt te kunnen. En, in tegenstelling tot vriendschap, de liefde komt maar van één kant; de coach focust zich alleen maar op jou en jouw ideeën.

3) Een bedrijfscoach is voor topmanagers en CEO’s, niet voor MKB-ondernemers

Wat jaren geleden misschien nog wel opging, is nu al lang niet meer zo. Onderzoek wijst uit dat nog maar 5% van coaching zich beperkt tot de “executive laag”. Meer en meer bedrijven onderkennen de waarde van coaching voor management en medewerkers. En meer en meer MKB-ondernemers komen erachter dat grote bedrijven een duidelijke meerwaarde realiseren uit hun coaching investering.

4) Een bedrijfscoach vertelt klanten wat te doen én geeft advies

Feit is dat slechte coaches hun klanten vertellen wat ze moeten doen. Goede coaches doen dat niet. Ondernemers zitten niet te wachten op een extra ouder, broer, zus, vriend of collega, die hen vertelt wat ze wel en niet moeten doen. In plaats daarvan helpt een goede coach ze om de mogelijkheden te verkennen en met de beste keuzes te komen, gebaseerd op de visie van de ondernemer voor de toekomst (van de onderneming en van de ondernemer zelf). Je kunt het woord “bedrijfscoach” hier wellicht vervangen door het woord “bedrijfsmentor”.

5) Een bedrijfscoach is duur

Op het eerste gezicht lijkt een coach een behoorlijke kostenpost met zich mee te brengen. Maar uit onderzoek is gebleken dat coaching een goede investering is met een zeer hoog rendement. Geen kostenpost dus!

De meeste coaches rekenen een vast tarief tussen €1.000 en €7.500 per maand, afhankelijk van het soort klant en de complexiteit van de onderneming. Oók zijn er coaches die per uur uur werken. Een extreem voorbeeld: sommigen rekenen tarieven als  €3.000 per uur (aan CEO’s van multinationals). Er is dus een grote groep onwetende coaching-klanten die te veel betalen aan coaches. Vraag is of de coaches met hun begeleiding ook daadwerkelijk resultaat bereiken en zichzelf terugverdienen.

Het rendement op coaching kan hoog zijn. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat het rendement op de investering (ROI) in coaching gemiddeld liefst zeven(!) keer de investering is. Bij ongeveer een kwart van de onderzochte coaching-klanten gaven de klanten aan een ROI tussen 10 en 49 te hebben bereikt. Elke euro aan coaching levert dus €10 tot €49 op!

En? Hoe denk je hier zelf over?

Verklaart je omgeving je voor gek om met een persoonlijke bedrijfscoach te werken? Of is het andersom; word je geadviseerd om een bedrijfscoach in de hand te nemen? Ondernemen is immers topsport en welke topsporter bereikt de top zonder coach?

We komen graag met je in gesprek om jouw onderneming voor je te laten werken en laten bij onze kosteloze winstlekkage-sessie de potentie van onze samenwerking zien. Zoek de bedrijfscoach bij jou in de buurt of neem contact met ons op via het contactformulier.