LQ Kunststoffen: Visie over 5 jaar
Ondernemer Jouliska Paijmans nam LQ Kunststoffen in 1994 via een management buy-out over van haar vader. Het bedrijf bestaat inmiddels ruim 45 jaar en levert kunststof kabelbeschermingsproducten voor ondergrondse infra, railinfra en telecom. LQ is ook specialist in kunststof beglazingsmaterialen voor de lichtstratenbranche, kassenbouw en terrasoverkappingen. Jan-Mark van der Molen trad in 2004 voor de tweede keer bij Jouliska in dienst. Toen bleek hun samenwerking zo solide dat ze samen besloten dat hij LQ op termijn zou overnemen.
Nadat Jouliska’s bedrijf 3 crisissen had doorstaan raakte bedrijfsmentor Tijnis Verhoeff betrokken. Zijn BedrijfsVerbeterPlan liep geleidelijk over in een BedrijfsOvernamePlan. Inmiddels is Tijnis zowel luisterend oor als adviseur, monitort de cijfers en houdt Jouliska en Jan-Mark af en toe een spiegel voor. Ook trainde hij Jan-Mark in het allround ondernemen.
Jouliska: “Een overnamekandidaat kan wel veel geld in je bedrijf stoppen, maar moet er ook feeling voor hebben. Dus situaties vóór zijn en processen niet te laat in gang zetten. Dat vind ik het belangrijkst. Iemand moet ondernemerszin hebben, dingen niet uit de weg gaan, creatief zijn en problemen kunnen oplossen. Jan-Mark is zo iemand.”
Opeenvolgende crisissen
“Ik ben in mijn hoofd al lange tijd bezig met de overdracht van mijn bedrijf. Jan-Mark werkt sinds 1997 bij LQ. Na een uitstapje van 2 jaar is hij in 2004 teruggekeerd en kozen we er samen voor dat hij op termijn mijn bedrijf zou overnemen. Vanwege verschillende crisissen in een lange periode vond ik het geen goed moment om hem zijn geld te laten investeren. In 2001/2002 viel de telecom van de één op de andere dag op zijn gat, voor ons een belangrijke doelgroep. Toen volgde de kredietcrisis in 2008/2009 waardoor de bestellingen terugliepen. En tijdens de bouwcrisis daarna konden we minder leveren omdat er geen bouwprojecten waren. We hebben het samen gerooid door steeds creatief te blijven in crisissituaties. Corona heeft ons gelukkig niet in problemen gebracht. Toen alles zo’n beetje achter de rug was vonden we het allebei tijd om stappen richting overname te gaan zetten.”
Bedrijfsmentor
Jouliska ontmoette Tijnis Verhoeff op een netwerkbijeenkomst. “Hij kwam betrouwbaar en gedegen over” vertelt ze. “In die tijd draaide LQ goed, maar op een soort overlevingsstrategie. Ik wilde weer proactief de markt op, de energie en motivatie bij ons team terugbrengen. Daarvoor had ik een buitenstaander nodig. Tijnis verdiepte zich als een kameleon snel in onze organisatie. Hij vond er waarschijnlijk van alles van maar liet dat nooit blijken. Ik kijk graag wat ik als werkgever kan doen om iemand tot zijn recht te laten komen. Tijnis paste zich daarop aan. Hij keek met de pet van de organisatie respectvol naar de mensen en adviseerde hoe we met weinig moeite tot een grote verandering konden komen. Hij gaf LQ met een BedrijfsVerbeterPlan weer handen en voeten voor de toekomst. Toen dat afgerond was hielden we hem op de hoogte. Ik had een bureau ingeschakeld voor taxatie en begeleiding van de overdracht, maar dat vlotte niet. Ik vroeg Tijnis om advies. Vervolgens zijn we met zijn drieën creatiever gaan denken.”
Op één lijn
Jan-Mark: “De branche, onze producten, de collega’s… eigenlijk is dat hele pakket de reden waarom ik dit bedrijf graag wil overnemen. Jouliska en ik werken al 25 jaar samen en zitten op één lijn als het om het bedrijf gaat.” Jouliska lacht “soms hoeven we niks uit te leggen, wij vullen elkaar aan.” Op mijn kritische vraag hoe Jan-Mark dat na Jouliska’s vertrek gaat doen grijnst hij: “Die uitdaging gaat zeker komen, maar daar ben je ondernemer voor. Ik hoop eigenlijk dat we in de paar jaar die we samen zakelijk nog hebben een situatie kunnen creëren waarin Jouliska zichzelf overbodig maakt.
Kijk, onze collega’s hebben ruim 20 jaar gewerkt onder een vrouw en krijgen straks met een kerel te maken. Vrouwen zijn geduldiger dan mannen en overzien dingen wat beter. Mannen hebben ook eerder last van hun ego. Het is belangrijk dat ik mijn doel voor ogen houd en dat is een oplossing vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat doel te bereiken. Tijnis is een totaal ander mens dan ik en zijn kritische blik van buitenaf zorgt regelmatig voor een eye-opener. Hij heeft mij bijgebracht hoe ik wat genuanceerder, verfijnder en geduldiger met zaken kan omgaan. Jouliska is wat rustiger dan ik, daarom werkt het tussen ons heel goed. Er zijn wel dingen die ik straks anders zal doen, maar daar zijn we samen mee aan de slag. Als ondernemer ben je in ontwikkeling en moet je meebewegen met de markt.”
Jouliska: “We zijn allebei bereid om de mening van de ander te bekijken en te beoordelen of daar iets goeds in zit. Zo komen we samen tot een oplossing, ook als we het niet met elkaar eens zijn.”
De eerste jaren zijn getackeld
“Technisch gezien is het eerste deel afgerond, daarmee zijn de eerste jaren getackeld” vertelt Jouliska verder. “Het externe bureau bedacht een lening, maar omdat ik nog betrokken ben hebben banken daar moeite mee. Bovendien stroomt er dan veel geld aan rente en aflossing naar de bank. Dan is ’t de vraag of je voldoende geld overhoudt bij een eventuele crisis. Tijnis heeft dit lastige verhaal realistisch, overzichtelijk en haalbaar gemaakt. Jan-Mark heeft 12,5% geïnvesteerd in aandelen, krijgt dividend over de winst en koopt daar nieuwe aandelen van tot maximaal 40%. Zodra ik vertrek is Jan-Mark enig aandeelhouder en financiert hij het resterende deel via de bank. Op deze manier houden we de organisatie financieel gezond. Bovendien blijven we baas in eigen huis en kan een bank ons bij eventuele tegenslagen niet tot bepaalde keuzes dwingen. Als het niet goed gaat lossen we het samen op. De komende jaren werken we hard zodat de financieringsbehoefte op 1 januari 2026 minder groot zal zijn. Dan wordt bepaald hoeveel de organisatie op dat moment waard is.”
Betrokkenheid Jouliska na de overdracht
Jouliska: “Ik zou slapeloze nachten krijgen als ik over een paar jaar geen baan meer heb. Ik wil dan niet meer fulltime werken, maar mijn betrokkenheid bij het bedrijf blijft. De rollen zijn dan wel omgedraaid. Ik denk dat de invulling vanzelf vorm krijgt.”
“Eigenlijk zijn we daar allebei niet mee bezig” zegt Jan-Mark. “We zijn druk en hebben geen tijd om daarbij stil te staan. We willen gewoon draaien en plezier hebben in ons werk.” Jouliska: “Precies. Het proces is in gang gezet en we gaan ervan uit dat de bank daarin meegaat in 2026. Dan heb ik de financiële zorg niet meer, die heb ik dan ook lang genoeg gehad vind ik.”
Wat adviseer je ondernemers die hun bedrijf willen overdragen?
Jouliska: “Ga sowieso eerst bij jezelf te rade wat je doel is bij de overname. Zelf wil ik die graag positief afronden, ik heb geen zin in gedoe. Daarom heb ik niet naar een externe overnamekandidaat gekeken en dat ook niet overwogen. Ik koos bewust voor een medewerker die sterk betrokken is en waar ik zelf ook iets aan heb. Dat is goud waard. Dus heb je zo’n medewerker en ziet die een overname zitten dan zou je dat eerst moeten onderzoeken. Ga je daaraan voorbij dan kun je weleens in een nare situatie terechtkomen. Tenslotte bepaalt het huidige team hoeveel je bedrijf nu waard is. Kijk pas naar buiten als je intern niemand vindt.”
“Ik zit nu al in mijn rol, daardoor is het ook in de hoofden van onze mensen een geleidelijk proces” zegt Jan-Mark. “Wij hebben ze geïnformeerd over de overname en mijn formele zeggenschap. Sommigen hadden dat ook nodig en nemen nu eerder iets van me aan. Daarom verandert er straks in de praktijk voor de medewerkers niet zoveel.”
Wil jij eens praten en sparren met een mentor van thexton armstrong over jouw onderneming en processen?
Mail je gegevens naar [email protected] of bel 036-2340 185. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.