Hoe groot moet mijn voorraad zijn?
Moet je als ondernemer juist een grote of een kleine voorraad hebben? Veel ondernemers worstelen met deze vraag. Aangezien voor zowel een grote als een kleine voorraad iets te zeggen valt, is op deze vraag helaas geen eenduidig antwoord te geven. Wel is duidelijk dat dit iets is waar je als ondernemer zeker over na moet denken.
Vrijwel iedere onderneming heeft voorraden, of dit nu bestaat uit grondstoffen, tussenvoorraden of gereed product. De vraag uit de markt is namelijk niet altijd goed te voorspellen en als onderneming wil je natuurlijk snel kunnen leveren. Hoe groot deze voorraad moet zijn, dat is niet zomaar te zeggen.
Kleine voorraden
Om de kosten van je onderneming zo laag mogelijk te houden, moet je in principe streven naar een zo klein mogelijke voorraad. Met een kleine voorraad heb je meer liquide middelen tot je beschikking, waardoor je ook op korte termijn aan betalingsverplichtingen kunt voldoen.
Wanneer je voorraad groter wordt, gaan ook de kosten hiervan omhoog, bijvoorbeeld doordat het meer tijd kost om spullen te zoeken of te verplaatsen. Ook de magazijnkosten gaan bij een grotere voorraad omhoog, want je hebt immers meer ruimte nodig. Als je een te grote voorraad hebt, kan het echter zijn dat je structureel te veel magazijnruimte huurt. Dat is natuurlijk zonde.
Voordelen van een grote voorraad
Tegelijkertijd wil je ook niet dat jouw voorraad te klein is. Dit brengt namelijk als risico met zich mee dat je niet op tijd kunt leveren, waardoor je klanten kunt verliezen. Sommige bedrijven hebben een snelle levertijd als één van hun kritische succesfactoren, waardoor een grote voorraad voor hen juist essentieel is.
Als daarnaast geldt dat jouw liquiditeit geen probleem is, dan zijn daar ook voordelen uit te halen. Geld brengt bij de bank namelijk niets meer op. Door producten groot in te kopen en snel te betalen, kun je kortingen bedingen. Beide factoren kunnen je vele procenten schelen in je marge. Als je een productieonderneming hebt, kun je daarbij ook apart kijken naar je voorraad grondstof, tussenvoorraden en gereed product.
Wat is nu wijsheid voor jouw onderneming? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, maar één ding is wel zeker: als je er niet over nadenkt, dan ga je zeker de fout in. Houd daarom goed je voorraad in de gaten en zorg dat deze in evenwicht is.
Wil jij weten of het tijd is om actie te ondernemen op het gebied van voorraadbeheer? Daar kun je achter komen door onze winstlekkage quiz in te vullen. Zo krijg je een beter inzicht in waar binnen jouw onderneming nog winst te behalen valt!
Meer weten?
Neem contact op met de schrijver van dit artikel, bedrijfsmentor Tijnis Verhoeff, of vul het contactformulier in op onze site. We nemen dan contact met je op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.