Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Bedrijfsoverdracht: een stappenplan

Bedrijfsoverdracht: een stappenplan

Bedrijfsoverdracht: een stappenplan

Waar sta jij met jouw onderneming? Wil je groeien, wil je verder ontwikkelen, of denk je na over het vervolg? Wil je jouw bedrijf overdragen en wat nieuws beginnen, of wordt het tijd voor meer vrije tijd? Ben jij wellicht toe aan bedrijfsoverdracht?

Bij een bedrijfsoverdracht wordt het eigendom van een bedrijf geheel of gedeeltelijk overgedragen aan een andere partij. Dit kan een interne overdracht zijn, zoals aan een familielid of aan werknemers. Maar het kan ook een externe overdracht zijn waarbij er wordt verkocht aan een andere ondernemer of een externe investeerder. Wil jij je bedrijf verkopen of wil je met jouw onderneming een nieuwe groeifase ingaan? Dan kan het tijd worden voor een bedrijfsoverdracht.

Hoe werkt bedrijfsoverdracht?

Een bedrijfsoverdracht vereist zorgvuldige planning en voorbereiding, waarbij verschillende aspecten zoals waardering van het bedrijf, juridische procedures en de financiering van de overname een rol spelen. Het doel is om een soepele transitie te realiseren die waarde behoudt voor zowel de verkoper als de koper.

Welke stappen kun je nemen?

Stap 1: Voorbereiding

De voorbereiding is de eerste en meest cruciale fase. Kan jouw bedrijf wel zonder jou? Hoe afhankelijk is de onderneming van jou, de ondernemer? Is jouw onderneming klaar voor een overdracht?

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat alle financiële verslagen up-to-date en transparant zijn. Dit helpt bij het bepalen van de waarde van het bedrijf en is essentieel voor potentiële kopers. Heb je al een beeld van potentiële kandidaten? En wat gaat straks jouw rol worden na de overdracht? En wat ga jij zelf doen na de overdracht?

Stap 2: Waardering van het bedrijf

Het waarderen van je bedrijf is noodzakelijk om een realistische verkoopprijs vast te stellen. Roep hierbij professioneel advies in van een bedrijfsadviseur die ervaring heeft met bedrijfsoverdrachten.

Stap 3: Marktanalyse

Onderzoek de markt om te bepalen wie de potentiële kopers kunnen zijn. In deze fase kun je ook marketingstrategieën ontwikkelen om je bedrijf aantrekkelijk te maken voor deze kopers. Dit noemen we de onderneming verkoopklaar maken.

Stap 4: Het bedrijf verkopen

De volgende stap luidt het begin in van het verkoopproces. Dit omvat onder andere het promoten van je bedrijf bij potentiële kopers, het voeren van onderhandelingen, en het finaliseren van de verkoopovereenkomst.

Stap 5: Due Diligence

De koper zal een due diligence onderzoek willen uitvoeren om alle bedrijfsgegevens te verifiëren. Zorg ervoor dat je transparant bent en alle gevraagde informatie kunt leveren.

Stap 6: Overdracht en nazorg

Nadat de deal is gesloten, volgt de feitelijke overdracht van eigendom. Zorg voor een goede overdrachtsperiode waarbij je de koper ondersteunt met de nodige kennis en documentatie.

Stap 7: Bedrijf laten groeien

Voor de koper is het belangrijk om na de overname het bedrijf te laten groeien. Dit kan door innovatie, het betreden van nieuwe markten, of het optimaliseren van bestaande processen.

Hulp nodig?

Een succesvolle bedrijfsoverdracht vereist expertise en nauwgezette planning. Houd rekening met een proces van minimaal meerdere maanden! Of je nu aan het begin staat van het verkopen van je bedrijf of strategische opties overweegt om je bedrijf te laten groeien, professioneel advies is onmisbaar. Neem contact op met een gespecialiseerde adviseur die je kan begeleiden bij elke stap van het overdrachtsproces en die kan helpen om de groeifasen van je bedrijf effectief te managen.

Vrijblijvend adviesgesprek?
Wil je als ondernemer eens van gedachten wisselen met een bedrijfsadviseur van thexton armstrong? Wij hebben ruime ervaring met bedrijfsoverdracht, en ook met bedrijfsovername binnen het familiebedrijf. Neem rechtstreeks contact op met één van onze bedrijfsmentoren bij jou in de buurt. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken.