Behoud je medewerkers, voorkom uitputting
Onderzoek van TNO toont aan dat 1,3 miljoen medewerkers in Nederland last hebben van burn-outklachten. Dat is 17 procent van de medewerkers. Een probleem voor veel ondernemers, omdat burn-out leidt tot langdurige uitval. Het valt vaak moeilijk te begrijpen en wordt gezien als ‘iets tussen de oren’. Maar in 2019 stelde de Wereld Gezondheidsorganisatie dat burn-out een organisatieprobleem is, een signaal van een ongezonde werkomgeving. Mismatches op de werkplek zijn de belangrijkste oorzaak volgens onderzoeker Michael Leiter en psychologie-hoogleraar Christina Maslach.*
Zorg je als werkgever voor een goede match, dan kun je daarmee burn-out voorkomen. In dit blog lees je hoe je dat doet.
Je zorgt als werkgever voor een goede match als het werk goed past bij wat je medewerkers nodig hebben. Dat betekent dat het werk moet aansluiten bij hun vaardigheden, dat ze zich gewaardeerd voelen en dat ze zichzelf kunnen zijn op het werk. Ook is het belangrijk dat je medewerkers zich goed voelen in het team en vertrouwen hebben in hun collega’s en leidinggevenden.
In 5 stappen naar een goede match
Stap 1
Vraag waar je medewerkers tegenaan lopen: waar hebben ze moeite mee, wat geeft ze stress en wat vinden ze niet leuk aan hun werk? Vraag ook naar ideeën voor mogelijke oplossingen, zoals bijvoorbeeld een ondernemer in bedrukte stoffen hoezen deed. Hij vroeg zijn technische team om advies over duurzame inkt. Hun inbreng leidde tot andere keuzes en kostenbesparingen.
Stap 2
Bedenk samen met je werknemers oplossingen, maak een plan en geef hen ook verantwoordelijkheid. Stel teams samen die verantwoordelijk zijn voor specifieke verbeteringen.
Stap 3
Als je klein begint, zie je snel resultaat. Begin daarom met kleine verbeteringen die op korte termijn merkbaar zijn. Laat je hele team opschrijven waar zij het bedrijf over 5 jaar willen zien. Verdeel de verbeterpunten en werk er samen aan.
Stap 4
Kijk naar taken, rollen en balans. Regels en procedures die het werk ingewikkeld maken leiden tot stress. Laat werknemers meedenken, dan begrijpen ze beter waarom iets nodig is.
Bekijk ook waar het werk eenvoudiger kan en zorg voor een goede balans tussen werk en ontspanning.
Stap 5
Blijf naar je werknemers luisteren, betrek ze bij veranderingen, evalueer die en neem hun feedback serieus. Zo verhoog je hun betrokkenheid, dat helpt je om goede werknemers te behouden.
Aantoonbaar resultaat
Als je deze stappen volgt, zorg je ervoor dat je werknemers zich goed voelen. Zo voorkom je dat ze uitgeput raken en burn-outklachten krijgen. Dat is niet alleen goed voor je werknemers, maar ook voor de toekomst van je bedrijf. Goed om te weten, in ons gestructureerde bedrijfsverbeterplan werken we met een vergelijkbare aanpak. Met aantoonbaar resultaat!
Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, of bel 036 – 23 40 185.
*Bron: 5 stappen voor het oplossen van burn-out als organisatieprobleem