Nieuwe rapportage doorlopend winstlekkage onderzoek
Met trots presenteren wij de nieuwe rapportage “doorlopend winstlekkage onderzoek 2022”.
In gesprek met ondernemers merkt thexton armstrong door de jaren heen dat winstlekkage een belangrijke reden is dat ondernemingen minder succesvol zijn of langzamer groeien dan gewenst. Daarom werd in 2012 een doorlopend onderzoek naar Winstlekkage in het MKB gestart. Meer dan 950 MKB-bedrijven in Nederland en België hebben sindsdien aan dit onderzoek deelgenomen. Uit de vierde analyse van de resultaten in de periode 2015- 2022, blijkt dat bij negen van de tien onderzochte bedrijven geld weglekt. Deze winstlekkage heeft gemiddeld een waarde van ruim 8% van de omzet. Het percentage fluctueerde de afgelopen jaren tussen 8% en 10%.
MKB-ondernemers laten dus geld liggen en dat is jammer. Dit kan vermeden worden met aanpassingen in de manier waarop de onderneming georganiseerd is en aangestuurd wordt. Aanpassingen die niet eens veel moeite en tijd hoeven te kosten. In dit rapport laten we zien waar binnen MKB-bedrijven de winst weglekt en wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn. Bij het aansturen van een succesvolle onderneming komt veel kijken. Mensen aansturen, functioneringsgesprekken, marketing, sales, ICT, financiën etc. Stuk voor stuk taken die de ondernemer afhouden van het doel waarmee hij/zij ooit voor zichzelf – als vakvrouw/man – begonnen is.
Ondernemers worden volledig opgeslokt door dagelijkse operationele zaken en beslommeringen. Dit zorgt ervoor dat hij/zij pas laat ontdekt dat er nog meer winst te behalen valt wanneer meer aandacht besteed wordt aan de bedrijfsvoering, in plaats van zelf volledig of deels operationeel te zijn. Dat wordt benadrukt door de resultaten van ons onderzoek: er lekt ongemerkt winst weg doordat te veel ín het bedrijf wordt gewerkt in plaats van áán het bedrijf.
Wat is winstlekkage?
Wat is winstlekkage precies en waar lekt er dan geld weg?
“Winstlekkage = winst uit bestaande bedrijfsactiviteiten die nu weglekt uit de onderneming, uitgedrukt in euro’s”
Wil je meer weten over winstlekkage? Kijk dan op onze website of maak gelijk een afspraak met één van onze bedrijfsmentoren om vrijblijvend te bespreken waar winstlekkage in jouw bedrijf kan optreden.
Conclusies van het onderzoek
Uit het doorlopende winstlekkage onderzoek van augustus 2022 blijkt dat nog steeds binnen 9 op 10 onderzochte bedrijven winstlekkage optreedt. Het gemiddelde percentage winst dat weglekt bedraagt nu 8% (uitgedrukt als percentage van de omzet). Hoe deze 8% verdeeld is over de zeven onderzochte aandachtsgebieden, kun je lezen in de rapportage.
De conclusie is dat prijs- & margebeleid, productiviteit en sales & marketing de voornaamste oorzaken van winstlekkage zijn door de jaren heen.
Wil je de hele rapportage lezen? Klik dan hier en je ontvangt de link naar het onderzoek in je e-mail.