Plan vrijblijvend afspraak

Bedrijfsoverdracht binnen families

Je bedrijf overdragen binnen de familie, daar komt heel wat bij kijken

Je bedrijf overdragen. Het is een zekerheid die vrijwel elke ondernemer op een bepaald moment gaat meemaken. Wanneer je dat gaat doen binnen de familie, dan komt daar heel wat bij kijken. Je gaat jouw bedrijf, dat je met veel liefde en hard werken hebt opgebouwd en hebt laten groeien, over doen in de handen van de volgende generatie. Je zoon, dochter, neef of nicht – of misschien wel aan meerdere familie leden.

Elke generatie heeft zijn eigen visie. Hoe ga je jouw visie en die van je opvolgers samensmelten? En hoe ga je daarna verder als familie? Ook is er aandacht nodig voor de familieleden die misschien wel onderdeel van het bedrijf zijn, maar dit niet gaan overnemen van jou.

Kortom: de overdracht van je bedrijf binnen de familie is een ingewikkeld, maar ook heel mooi traject. Jouw “kindje” gaat over in de handen van jouw kinderen.

Onze aanpak

Wij richten ons niet alleen op de onderneming, maar ook op de overdrager en de opvolger. Met name de opvolger is belangrijk in deze. Het succes van de overdracht is grotendeels afhankelijk van de voorbereiding van de opvolger. Vragen die beantwoord worden tijdens het traject zijn:

– Is de opvolger capabel genoeg?

– Wat is er voor nodig om de opvolger klaar te stomen voor de overdracht?

– Zijn er nog andere familieleden in het spel en hoe worden deze betrokken in dit proces?

Valkuilen

Bij bedrijfsoverdracht binnen families wil je voorkomen dat er achteraf, of tijdens het traject, onenigheid ontstaat die ook de familiebanden verstoort. Veel overdrachten binnen de familie gaan gepaard met strubbelingen. Toch willen ondernemers de onderneming graag binnen de familie houden. Wat daar voor nodig is, is een gedegen voorbereiding van de opvolger en goede begeleiding na de overdracht.

Je kunt als overdrager teleurgesteld raken wanneer je opvolger niet aan je verwachtingen voldoet. Het is dus belangrijk dat je dit vooraf goed bespreekt. Ook dien je rekening te houden met de belangen van de familieleden die niet gaan opvolgen. Om dit in kaart te brengen schakelen we specialisten in die je hierbij kunnen begeleiden.

Ons doel is om jou met een goed gevoel en met een uitstekend resultaat je bedrijf te laten overdragen.

Succes

Bedrijfsoverdracht binnen de familie kan zeker succesvol zijn. Mits je er de tijd voor neemt en de juiste mensen inhuurt om je hierbij te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat jouw opvolger zelfverzekerd aan de slag gaat na de overdracht. Jij als trotse overdrager kunt vanaf de zijlijn meekijken, nog deels meewerken of gewoon lekker gaan genieten van nieuwe avonturen.